pregnant woman drinking milk

En toen was ik zwanger, het begin van mijn moederschap journey was begonnen. De eerste van mijn vriendinnen die een kind kreeg. Dat kan een zegen zijn, maar aan de andere kant zijn er genoeg momenten geweest dat het ontzettend isolerend kon voelen. Hechte vriendschappen waar ineens geen toekomst meer in zat of vriendschappen waarvan de band niet meer zo sterk was. Moederschap was niet de enige uitdaging die ik aanging maar ook het onderhouden van vriendschappen.

Ik moet zeggen dat ik gezegend ben met een aantal vriendinnen die nog steeds niet van mijn zijde zijn geweken. Ja een paar vriendschappen zijn gesneuveld tijdens mijn journey als mama, hoe jammer ik dat ook vond en nog steeds vind, maar die vriendinnen pasten niet meer in mijn leven en ik niet meer in die van hun. Wel ben ik heel blij met de vriendinnen die ik nu heb. De non- moeder vriendinnen en de vriendinnen die wel moeders zijn. Mijn vriendinnen tribe is mooi in balans. Sommige vriendinnen zijn er echt al jaren en sommige vriendinnen zijn er pas, maar een ieder heb ik lief.

Mensen komen en mensen gaan.

Gelukkig zijn mijn kinderen al ouder en gaat het onderhouden van mijn vriendschappen mij nu een stuk gemakkelijker af. Maar ik weet nog heel goed dat mijn kinderen jonger waren, hoe lastig ik het vond om tijd vrij te maken voor mijn vriendinnen, mede omdat de meerderheid van mijn vriendinnen toen nog kind loos waren. Ik kon mijn vriendinnen dagen, weken of maanden ghosten. Hun waren kind loos en genoten van hun leven op andere manier dan dat ik dat deed. Hun konden de bloemetjes buiten zetten en mijn leven bestond uit het vertalen van mijn kinds gebrabbel, flesjes maken, het dansen met mijn dochter op k3, een zoon met hevige obstipatie, slapeloze nachten, heel veel prikjes en spuiten en ga zo maar door. En ik deed het allemaal met liefde hoor maar er waren echt wel dagen dat ik mijn vriendinnen miste. En omdat ik absoluut niet die moeder vriendin wilde zijn die alleen maar over haar kinderen sprak, wachtte ik af totdat 1 van mijn vriendinnen contact zocht met mij.

Hierdoor voelde ik mij vaak alleen, geïsoleerd en had ik echt het gevoel dat de enige sociale contacten die ik had alleen nog maar uit mijn kinderen en geliefde bestond. Ik wilde gewoon lekker kletsen met mijn meiden, praten over de ups en downs van het leven, verhalen delen maar nog belangrijker om ook gewoon even goed te lachen.

yes, met de jaren heb ik geleerd dat je door tijd vrij te maken voor vriendinnen je in je eigen gezondheid investeert.

Door tijd vrij te maken voor mijn vriendinnen kwam ik ook weer meer het huis uit. Iedere moeder kent het wel; soms heb je van die dagen dat je gewoon wilt ontsnappen van alle verplichtingen thuis.  Doe dat dan ook, laat de was maar even wachten en die boodschappen kunnen morgen ook nog. Maak tijd vrij voor je vriendinnen en neem een pauze van je dagelijkse verplichtingen. Wij mama’s werken elke dag al hard genoeg om de best mogelijke moeder te zijn en af en toe een pauze is dik verdiend! Lukt het niet qua oppas om alleen met vriendinnen af te spreken? Bel dan één van je mom friends voor een playdate. Kind blij jij blij! ( En als je geluk hebt, vinden je non- moeder vriendinnen het ook leuk om met jou en de kinderen af te spreken.)

Door tijd vrij te maken voor je vriendinnen wordt je ook een betere mama. Hoe dat zo? Nou als je als moeder tijd voor jezelf vrij maakt kunnen je lichaam en geest zich weer opladen. Tijd doorbrengen met vriendinnen maakt je blij. (Ervaar je dit gevoel niet? Dan moet je je vriendschap nog eens goed bekijken.) En wanneer mama gelukkig is, reageer je rustiger en reageer je eerder op een positieve manier als dingen thuis stressvol zijn. Win win voor het hele gezin.

Maar door af te spreken met je vriendinnen kan je ook weer nieuwe perspectieven krijgen. Want hoe fijn is het om ook eens meningen of inzichten van een ander te horen. Of het nou gaat over ouderschap, relaties, werk of een ander onderwerp. Zij kunnen je helpen om dingen weer in een ander daglicht te zien.

photo of people s hand

Helaas verwaarlozen veel moeders een fundamenteel onderdeel van een gezonde levensstijl wanneer ze hun vriendschappen verwaarlozen. Net als onze kinderen vrienden nodig hebben, hebben wij moeders ook onze vriendinnen nodig. Of dat nou non-moeder vriendinnen zijn of moeder vriendinnen. Want wat is het fijn om een vriendin te hebben waarbij je je hart kan luchten, die jou advies kan geven en jou niet veroordeelt. Een vriendin waarbij jij de meest ongecensureerde, leuke en gekke jij kan zijn. Mijn vriendinnen zijn mijn uitlaatklep en geven mij de ruimte om weer even op adem te komen.

Het voelt goed om iemand te hebben die je eraan herinnert dat je meer bent dan alleen een moeder.

Trending