Deze foto behoort tot Cherrysjourney

Sprak je een aantal jaar geleden over meditatie tegen mij, dan dacht ik meteen aan van die hele spirituele/zweverige mensen.

Ik zag altijd een monnik voor me die uren in de stilte zat op de top van een berg😅.

Mij niet belluh! Mijn kostbare tijd gebruiken om stil te zitten, dat zag ik niet zo gauw gebeuren. En daarnaast ik had toch echt wel wat beters te doen met mijn tijd🫣.

Totdat mijn therapeut mij hier kennis mee liet maken. Ik kwam er al gauw achter dat deze vooroordelen helemaal nergens op sloegen! Meditatie kan echt je leven veranderen. Ik moet eerlijk bekennen dat ik het sommige dagen nog vergeet. Maar in 2023 wil ik hier een dagelijkse gewoonte van maken. Heb jij ook weleens aan meditatie gedacht? Maar denk je er precies zo over als dat ik dacht. Laat die gedachtes dan nu los, inmiddels raad ik meditatie een ieder aan. In principe kan je overal en altijd mediteren! Op je werk, in de bus of tijdens het koken in de keuken. En nee je hoeft dan niet midden in het gangpad van de bus in die ongemakkelijke lotushouding te zitten. Mediteren kan in verschillende zit posities, het kan liggend, knielend en zelfs lopend. Kat in het bakkie dus!

Wat is meditatie? Meditatie is een eenvoudige methode om helderheid in onze gedachten te krijgen. Meditatie is voor de geest wat lichaamsbeweging is voor het lichaam. Meditatie verlicht angst, veroorzaakt kalmte en leidt mensen naar een diepere relatie met hun innerlijke zelf. En brengt veel voordelen met zich mee zoals:

– Minder stress en angst – Jezelf beter begrijpen – Betere helderheid en focus – Meer energie

– Meer aanwezig – Gelukkiger voelen – Beter slapen – Je maakt verbinding met je intuïtie

Er zijn verschillende vormen van meditatie. Maar ben je net als ik een beginner dan zijn de drie onderstaande oefeningen het meest voorkomend.

1. Ademhalingsmeditatie. Dit is de eenvoudigste en meest gebruikelijke manier om te leren mediteren. Ademen doen we altijd dus deze vorm van meditatie kan je overal wanneer je maar wilt uitvoeren. Het enige wat je hoeft te doen is een rustige plek uitkiezen om te mediteren en in een comfortabele positie te komen. Dat betekent dat je in een stoel kunt zitten of op je bed. Als moeder zijnde is het soms moeilijk om een rustig plekje voor jezelf te vinden in huis. Mijn tip trek je terug in de badkamer of slaapkamer en maak het jezelf zo comfortabel mogelijk. Houdt je ruggengraat recht, stel de intentie in dat je gaat mediteren, sluit je ogen, haal diep adem en geef je over aan de oefening. Door het uitoefenen van deze meditatie vergroot je kalmte, ontspanning, focus, concentratie, geduld en doorzettingsvermogen.

2. Visualisatiemeditatie. Het woord visualisatie zegt het al! Tijdens deze vorm van meditatie ga je iets voor jezelf in beeld brengen, denk hierbij bijvoorbeeld aan een droom die je hebt. Visualisatiemeditatie zal je helpen om je op de reis naar je droom te concentreren. De doelen die je moet bereiken om bij je droom uit te komen zullen zichtbaar worden. Zodra je dat beeld hebt, wordt het mogelijk om actie te ondernemen. Behoud je focus en implementeer wat je hebt gevisualiseerd. Door herhaling wordt het mogelijk om in werkelijkheid te creëren wat je met je geest hebt gecreëerd.

3. Mindfulness. Tijdens deze vorm van meditatie ervaar je het leven bewust zonder oordeel of interpretatie! Je laat gedachten los en laat ze gewoon voorbij gaan terwijl je je focus op energetisch niveau ervaart. Het gaat om het voelen van texturen, het aanraken, vasthouden, staren, ruiken of horen van geluiden. Zo kom je in contact met jouw omgeving en voel je je meer aanwezig en verbonden. Deze vorm van meditatie is erg makkelijk om op te nemen in je dagelijks leven. Je hoef hiervoor niet te stoppen met waarmee je bezig bent, je hoeft alleen te vertragen en je volledige bewustzijn te brengen naar wat je op dat moment voelt. Wordt bewust van je emoties, wordt bewust van je gedachtes. Wat hoor je? Wat ruik je? Wat zie je? Hoe voelt het?

En zo zijn er nog veel meer soorten meditatietechnieken, deze zijn een ieder het in verdiepen waard! Ik persoonlijk heb nu baat bij de ademhalingstherapie in combinatie met muziek. De muziek is op dat moment mijn gids en helpt mij mijn innerlijke rust te vinden daardoor kan ik “normaal” ademen. En mindfulness vindt ik heerlijk om onder de douche uit te voeren. Meditatieoefeningen zijn eenvoudig en gemakkelijk te leren, maar ze vereisen wel geduld en doorzettingsvermogen. Deze oefeningen nemen zo’n 10 tot 15 minuten in van je tijd. Maar je zou kunnen beginnen met zo’n kleine 2 minuten een week lange elke dag om er eerste een gewoonte van te maken. Na een week kan je die minuten dan langzaamaan op bouwen. Experimenteer en probeer verschillende stijlen van meditatie in verschillende omgevingen, om te leren wat het beste voor je werkt. Je kunt ‘s ochtends mediteren als je wakker wordt of voordat je ‘s avonds naar bed gaat. En als je het beide momenten wilt doen dan is dit natuurlijk ook niet verboden!

Na een paar dagen of weken dit te hebben gedaan, zal je positieve veranderingen in je leven moeten beginnen op te merken. Hoe meer je oefent, hoe beter je wordt en hoe meer ontspannen, tevreden en sterk je je zult voelen. Neem dat maar van mij aan.

Open je geest, zet je excuses opzij en probeer het.

Trending