Deze foto behoort tot Cherrysjourney en mag niet zonder schriftelijke toestemming gebruikt worden door andere.

Dagboek fragment:

Ik weet dat sommige acties of reacties voor jou onlogisch lijken. Het is net zo verwarrend voor mij als voor jou. Het is niet mijn bedoeling om je van mij af te duwen of afstand te nemen. Ik ben alleen even op een dieptepunt beland. Maar laten we blijven communiceren ik zal proberen jouw vragen te blijven beantwoorden. Laat mij je niet verliezen door deze rottige periode die zich heeft aangekondigd.

Met liefs van mij -X-

Welkom bij een nieuwe blog van Cherry

Het schrijven van mijn blogs gaat zoals ik mij voel. Het is een rollercoaster met hoogtepunten en dieptepunten. Aan zoveel blogs begonnen maar nog niet af kunnen ronden. Me spanningsboog is kort en ik ben heel snel weer afgeleid door een ander onderwerp wat op mijn pad komt. Ik heb nog steeds een blog deel twee af te ronden maar waar ik me nu gewoon echt even niet toe kan zetten. Ik heb een blog over mijn slapeloosheid, transformatie en spirituele ontwaking. Ik heb een blog over je kast uitruimen en wat voor rust het iemand met een angststoornis kan geven of self-care tips voor het herfstseizoen. Maar vandaag wil ik het over iets anders hebben.

Ik ben gezegend met een geweldige partner, lieve kinderen en hele lieve vrienden die mijn “zwakte” redelijk goed begrijpen. Ik kan hier openlijk met hen over praten maar ik weet dat niet een ieder dat kan. Want naast dat ik nu diegene ben met mentale gezondheidsproblemen heb ik ook aan de zijlijn gestaan en toe moeten zien hoe mentale gezondheidsproblemen meerdere keren een dierbare in zijn macht had. Vandaag richt ik mij op de geliefdes van iemand met mentale gezondheidsproblemen.

Er is niets zo verschrikkelijk dan aan te moeten zien hoe zwaar iemand het heeft waarvan jij houdt.

Omgaan met iemand die mentale gezondheidsproblemen heeft is voor beide partijen extreem overweldigend. Het is een zelf isolerende aandoening die zowel diegene die de problemen heeft als de geliefden van diegene zich hopeloos en kwetsbaar laat voelen. Vaak gaan wij als naasten ook eerst bij ons zelf zoeken of het komt door iets wat wij gedaan hebben. Het is lastig om toe te kijken dat zij zich begeven in een negatieve spiraal en niet kunnen uitstappen uit die achtbaan van emoties. Ongeacht wat de relatie is een zware beproeving is deze fase wel. Diegene met problemen voelt zich een enorme last en diegene zonder problemen voelen vaak een enorme druk. Daarnaast is het voor beide partijen ook super frustrerend omdat je nooit volledig in staat bent om te begrijpen wat diegene met mentale gezondheidsproblemen doorstaat. Het is een fase waar veel geduld van je wordt gevraagd  als “toeschouwer”. Waar de een behoefte heeft aan hulp en hier voor open staat heeft een ander dit totaal niet. Niet omdat ze het niet “echt” willen maar omdat zij zich op de een of ander manier zwak voelen en er schaamte bij komt kijken. Dit stadium ben ik gelukkig al voorbij omdat ik eindelijk mijn zwakte heb geaccepteerd maar ook daar is een lang proces aan voortgegaan.

Een zin die vaak gezegd wordt maar die niet helemaal waar is want je kan het alleen echt begrijpen als je hetzelfde hebt doorstaan. Dat kan ik nu uit ervaring vertellen. Jij geliefde van diegene met mentale gezondheidsproblemen begrijpt misschien niet waarom hij of zij zichzelf niet gewoon uit dat zwarte gat kan trekken. Maar geloof me vanaf het moment dat we opstaan tot het moment dat we naar bed gaan is dit wat wij proberen. Ook al zijn er soms dagen dat wij het ons moeilijk kunnen voorstellen dat wij ons weer beter gaan voelen.

Vandaag deel ik een aantal tips die hopelijk een bijdrage kunnen leveren aan de omgang met diegene met mentale gezondheidsproblemen maar ook voor jezelf!

Tip 1. Doe je onderzoek!

Helemaal begrijpen zal je het niet maar je zal veel dingen meer in context plaatsen wat je relatie tot diegene met mentale gezondheidsproblemen uiteindelijk alleen maar ten goede komen. Lees je in maar praat ook met elkaar en vraag hoe de mentale gezondheidsproblemen voor hem-/haar er uitziet. Communiceren is voor diegene met problemen vaak erg lastig (niet altijd). Maar heb geduld ze zullen echt naar je komen zodra zij weten dat je er voor open staat. Het geeft ze een gerust gevoel wanneer zij weten dat er iemand is die luistert en vooral niet oordeelt!. Jij als “toeschouwer” zal leren dat je je verwachtingen op het moment moet verlagen en inzien dat de gezondheid van jouw geliefde nu het allerbelangrijkste is en dat hij/- zij zich daar nu op moeten focussen.


Tip 2. Vergeet niet dat jij ook nog bestaat!

De problemen van jouw geliefde zal ook de nodige energie van jou vragen. Je kan je geliefde ondersteunen maar je kan niet alles overnemen. Zorg dat je goed voor jezelf blijft zorgen en cijfer jezelf niet weg! Blijf tijd vrij maken voor jezelf en geniet van je eigen interesses en hobbies. Je geliefde zal zich hoogstwaarschijnlijk isoleren en terugtrekken van familie en vrienden ga hier niet in mee. Zorg dat jij je contacten wel blijft onderhouden ook jij verdient iemand om je frustraties bij te uiten.


Tip 3. Laat diegene met problemen weten dat je er voor hem/-haar bent.


Je gesteund, gerespecteerd en/-of begrepen voelen is de belangrijkste stap naar kracht. Help ze herinneren dat zij ondanks hun problemen nog steeds geliefd zijn. Iets wat zij zelf nu heel moeilijk in kunnen inzien. Wees afgestemd op de behoeften van hun veiligheid. Blijf met elkaar communiceren en vraag wat hij/-zij van jou nodig heeft. Toon geduld en laat zien dat zij geen last zijn. Het is zo belangrijk om te voelen dat er iemand voor je is. Geef ze aandacht maar verwacht hier niets van terug. Ze hebben op dit moment weinig te geven.

Tip 4. Ga vooral niet pushen!

Probeer je geliefde niet op te haasten en te pushen om te praten, dit maakt de situatie vaak veel erger. Geef ze de ruimte om zich terug te trekken, ze moeten zichzelf genezen en dat is lastig wanneer zij het gevoel hebben dat ze ervoor moeten zorgen om jou ook tevreden te houden. Onthoudt ten alle tijden dat zij zich niet terugtrekken om jou pijn te doen. Ook de veranderde stemmingen en gedrag zullen voor frustratie zorgen maar het hoort nou eenmaal bij het proces. Er zullen momenten zijn dat ze naar je snakken maar er zullen ook momenten zijn dat ze je volkomen negeren. Maar ONTHOUDT dit is NIET PERSOONLIJK. Diegene houdt ook nog altijd heel veel van jou.

Deze foto behoort tot Cherrysjourney en mag niet zonder schriftelijke toestemming gebruikt worden door andere.

Tip 5. Help ze hun energie te verhogen!

Waar is je geliefde gepassioneerd over? Wat vinden ze leuk om te doen? Help hun dingen te “voelen” waardoor ze de dieptepunt heel even kunnen vergeten. Of dat nou is door samen te knutselen, hun favoriete maaltijd te bereiden, of samen ergens heen te gaan. Er kunnen periodes zijn waarin zij zich even beter voelen en emoties dan ook weer anders ervaren. Door hen te raadplegen voordat u activiteiten plant, kunnen zij zich opgenomen en nodig voelen. Mensen met mentale gezondheidsproblemen voelen zich vaak onbemind en onnodig, zelfs als ze dat niet zijn. En hoe fijn is het om weer even een moment samen te hebben!

Ik hoop dat jullie wat met deze tips kunnen. Let wel ik ben geen professional alles wat ik schrijf is uit eigen ervaring. Maar je kan je altijd via je huisarts laten informeren of steun zoeken bij lotgenoten of een familievertrouwenspersoon. > > Advies en hulplijn familie in de ggz. <<

Samen komen jullie er wel doorheen!

Een lieve groet Cherry.

Trending