Een opgeruimd huis is ook belangrijk voor je mentale gezondheid.

Daar gaat ze weer zeggen ze dan, heb je nou weer je spullen anders neergezet? Een plank is toch om spullen op te zetten of te leggen, waarom hangt die er anders. We zijn niet allemaal zo perfect als jou!

Zojuist heb ik met jullie een aantal opmerkingen gedeeld die hier in huis regelmatig naar mijn hoofd worden geslingerd. Maar mijn huis is mijn heiligdom, mijn toevluchtsoord, mijn haven waar ik tot rust moet kunnen komen. De plek waar ik moet kunnen ontsnappen van de dagelijkse drukte.

“Rommel in mijn huis is rommel in mijn hoofd!”

Mijn gezin verklaart mij 9 van de 10 keer voor gek!  Eens In de zoveel tijd moet ik schuiven met de spullen in mijn huis of dat nou is in de woonkamer, de keuken, mijn slaapkamer of een andere ruimte. (De kamers van de kinderen laat ik zoveel mogelijk met rust, er zijn natuurlijk grenzen). Voor mijn gevoel is de ruimte dan niet meer in balans, het voelt niet goed aan. Er zijn dan teveel prikkels die binnenkomen en die voor onrust zorgen. Ik krijg last van bepaalde spanningen en die kunnen zorgen voor conflicten in mijn gezin. Wat weer uit tot negatieve energie in huis. Omdat hun hier niet gevoelig voor zijn voel ik me vaak onbegrepen. Een opgeruimde ruimte zoals ik dat fijn vindt wordt gezien als perfectionisme door mijn pubers. Terwijl het mij juist rust geeft. Een plank die er hangt en waar wat accessoires op staan is om die accessoires te tonen. Niet om er spullen op te gooien die daar niet thuis horen. Die spullen roepen bij mij weer irritaties op. Het is nou niet zo dat mijn huis helemaal strak moet zijn en er nergens wat mag liggen. Want in mijn huis moet wel gewoon geleefd worden maar ik moet me niet overweldigend voelen, het moet geen trigger zijn voor mijn angststoornis, ik moet me kunnen ontspannen net zoals zij dat moeten kunnen! We zijn een druk gezin en chaos mag er zijn maar wel georganiseerd 😉.

Hoe zorg je voor een opgeruimd huis? Mijn huis is gelukkig niet een grote puinhoop, maar een groot gezin betekend ook veel spullen. En dan heb je ook nog die vervelende Rommel hotspots die aanwezig zijn 😅. Je kent ze wel van die plekken waar altijd wel rommel wordt verzameld en die je mateloos irriteren. Pak deze hotspots meteen aan! Waarom wordt dit steeds een terugkerende rommel hotspot? Wat is de oplossing om dit gebied vrij te houden? Een rommellade daarentegen mag niet ontbreken in je huis. Hier kan je dan de spullen in doen die gewoon nergens anders thuis horen. Bestudeer al je kasten– Een opgeruimd huis komt vaak neer op opslag. Worden de spullen uit je kasten effectief gebruikt? Orden je kasten opnieuw en kijk naar wat er weg kan. Koop je iets nieuws? Gooi dan meteen iets vergelijkbaars weg. Dit kan natuurlijk niet bij al je spullen maar wel bij: kleding, speelgoed, spelletjes, boeken en tijdschriften. Hier hebben we namelijk allemaal teveel kleding, een van de redenen dat ik aan het begin van het jaar heb besloten tot eind mei niet meer te shoppen. Meer hierover kan je terug lezen in Blog #3 *2022* Een emotionele uitlaatklep. ( klik op de titel) Voor de kinderen ben ik iets minder streng maar als ik naar die volle wasmanden elke keer kijk dan hebben ze echt meer dan genoeg. Ruim dingen meteen na gebruik op– Vanaf het moment dat ze klein zijn leer je het je kinderen al aan, voordat je ergens anders mee gaat spelen ruim je eerst op waarmee je bezig bent. Echter gebeurd dat met drie kinderen hier in huis niet altijd. En moet ik eerlijk bekennen dat ik dit ook niet altijd doe maar het zal zeker wel een hoop prikkels schelen. Zorg voor voldoende licht in je huis- Je zal hier misschien niet zo snel bij stil staan maar donkere hoeken in je huis kunnen somber en rommelig aanvoelen. Schoonmaakschema- Dit is iets wat ik zelf weer ga inbrengen. Ik heb het des tijds een periode gebruikt toen ik nog thuis zat maar nu dat ik weer werk eigenlijk niet meer. Dit wil ik weer vorm geven op onze familie planner. Een weekschema voorkomt rommelophoping en je hoeft in je vrije weekend niet het hele weekend te staan opruimen. Want niemand heeft tijd voor dat 😀.Hoe minder spullen je hebt, hoe beter je je eigenlijk voelt.

Zo en nu ga ik mijn laptop dicht klappen. Toevallig heb ik de afgelopen twee dagen mijn kamer onder handen genomen. Mijn lades en kasten weer uitgezocht, spullen weggedaan en mijn hubby heeft een mooi hoekje in gericht waar ik ongestoord te werk kan. De creativiteit stroomt weer over. Er komen leuke dingen aan en daarnaast ga ik bedenken welke volgende ruimte in mijn huis mijn project voor de voorjaarsvakantie zal worden.

Een lieve groet,

cherry 🍒

Trending