Goede voornemens, doelen en persoonlijke ontwikkeling.

Happy new year! En toen zaten we alweer in Januari 2022😃. En hoe we het oude jaar afsluiten en het nieuwe jaar inluiden, komen ook de goede voornemens op tafel. Waar zou je mee willen starten? Waar zou je mee willen stoppen? Wat zou je nog heel graag willen proberen? 9 van de 10 keer houden we onze goede voornemens uiteindelijk niet vol.  In deze blog ga ik het met jullie hebben over goede voornemens, deel ik die van mij, ben ik echt super benieuwd naar die van jou… Maar ook deel ik een aantal tips waarmee jij je goede voornemens wel kan volhouden😉. Nieuwsgierig geworden? Lees dan vooral verder😘.

Ik schreeuw al 3 jaar op een rij “1 januari ga ik stoppen met roken” en je raadt het vast al? Na twee weken loop ik alweer met een peuk in mijn handen. Al 3 jaar blèr ik “dit jaar ga ik echt wat afvallen en sporten”, hahaha nou dat op me voeding letten houdt ik dan ook maar met vlagen vol en de sportschool is blij met mij als sponsor. Nee onder het mom goede voornemens komt er bij mij nooit wat van terecht.

Dit jaar doen ik het anders i.p.v. goede voornemens voor 2022 gaan ik het hebben over doelen. First things first, laat je bij het maken van je doelen niet leiden door je omgeving, de mensen om je heen of social media. De  doelen die jij maakt zijn voor jou persoonlijk en voor jou alleen. Kijk naar jouw diepste verlangens, wat wil jij nou echt ❔

Ik zelf wil in het nieuwe jaar mij nog steeds blijven focussen op mijn transformatie en persoonlijke groei. Dat betekend voor mij:

  • Meer loslaten en minder te verwachten.
  • Tijd vrij blijven maken voor mijzelf en waar ik van hou.
  • Weer een bullet journal bijhouden.
  • Mindfulness weer gaan beoefenen.
  • Planner bijhouden.
  • Meer boeken lezen.

Daarnaast wil ik mijn Cursussen en trainingen afronden voor werk . Zodra ik deze heb behaald kan ik mij pas focussen op de volgende doelen die ik nog op mijn lijstje heb staan maar waar ik eerst tijd voor moet krijgen. Deze zet ik hier nu expres niet neer en staan op mijn eigen overzicht ook onderaan. Ik wil niet voor mezelf de druk opvoeren. Maar met mijn grootste wens wil ik het liefst van de zomer aan beginnen.

” Een doel zonder plan blijft maar gewoon een wens “

Zoals je kan zien zijn de doelen die ik heb opgeschreven doelen die uiteindelijk een gewoonte zullen worden voor mijn persoonlijke groei. Als ik daar straks eenmaal een ritme in heb gevonden zal dit uiteindelijk tot mijn dagelijkse routine behoren. En kan ik weer kijken naar een nieuwe doel.

Mindfulness besteed ik niet altijd even goed mijn aandacht meer aan, dit vindt ik zonde en wil ik echt weer gaan oppakken. Hoe? Ik plan hier elke dag 15 tot 30 minuten voor in op mijn planner. Is dit haalbaar? Jazeker, mindfulness staat voor innerlijke rust. Dit kan door het houden van een dagboek (laat ik nou net weer beginnen met een bullet journal), een  wandeling maken, muziek luisteren en lekker meezingen maar ook bewust ademhalen hoort hierbij en zo zijn er nog meer oefeningen. Het zijn kleine dingen die je voor jezelf kan doen wanneer je even een korte pauze neemt van het leven. Korte pauzes die zo een positief effect hebben. Dit zijn ook dingen die makkelijk in je werkpauze kunnen 😉. Zoals ik al schreef, makkelijk in te plannen en haalbaar.

Door het maken/bijhouden van een bullet journal ben ik ook alweer bezig met een stukje mindfulness, hier kan ik ook gelijk weer wekelijks terug reflecteren op het “meer loslaten en minder verwachten”. Ook kan ik in mijn bullet journal voor mijzelf kleine oefeningen schrijven/bedenken over hoe ik dit kan trainen.

Naast het bijhouden van mijn bullet journal houdt ik ook dagelijks mijn planner bij, zonder planner overleef ik het niet in dit drukke gezin. Wekelijks zorg ik dat ik mijzelf uit plan en doe wat ik leuk vindt, of dit nou bloggen is, schilderen of even mijzelf lekker laten verwennen. En zo dus ook mijn doelen.

In mijn opzicht zijn doelen makkelijker te behalen. Waarom? Doelen kan je voor jezelf zichtbaar maken, ze staan bij mij dus op mijn planner. Maar je kan ze ook makkelijk in je journal zetten. Je kan naar de stappen kijken die je voor je doelen moet behalen uitwerken en inplannen. Door ze op te schrijven en in te plannen en bij te houden kan je in de gaten houden of je in de juiste richting gaat of dat je je planning moet bijstellen.  Daarnaast werkt het ook veel motiverender als je je vooruitgang terug kan zien. Let op! Maak je doelen specifiek, meetbaar, acceptabel en realistisch.

Mijn tips voor jou zijn dus: Maak van je voornemens doelen en zorg dat je er een paar selecteert. Maak een niet al te lange lijst, je wil jezelf niet overweldigen met te veel tegelijk. Schrijf je doelen op. Schrijf de acties die je moet ondernemen om jouw doel te behalen op en plan deze in. Geef aan wanneer jij je doel wilt behalen. (Pin je hier niet aan vast, wat niet lukt lukt niet, het gaat er tenslotte niet om hoe snel je er komt maar dat je er komt!)  Check wekelijks hoe jouw vooruitgang gaat.

Zo en dat brengt mij weer aan het einde van deze blog. We gaan er een mooi jaar van maken en ik hoop dat je met deze tips aan de slag kan met jouw voornemens. Ik zou het ook ontzettend leuk vinden om jouw voornemens/doelen te lezen en hoe jij dit gaat aanpakken. En heb je tips voor goede boeken? Please share. Wees niet verlegen en laat een berichtje achter in de reacties..

Een lieve groet,

Cherry ❤️

Trending