Het maakt mij hongerig voor geluk


Ik voelde me weer heel even een klein meisje, een klein meisje die voor het eerst haar eigen stappen gaat zetten. Mijn hand wordt losgelaten ik ga zelfstandig mijn pad verder bewandelen. Wat ben ik trots! Trots op de weg die ik heb afgelegd en wat ik tot nu toe heb bereikt. Een jaar lang therapie en het moment is eindelijk hier. Alleen nog het afronden van mijn terugvalpreventieplan en dan is het klaar. Ik kan mij gaan focussen op de weg die voor mij ligt en gaan genieten van het uitzicht.  

In mijn vorige blog heb ik het gehad over de oefentherapie Mensendieck die ik heb gevolgd. Vandaag ga ik het hebben over mijn ervaring met de psycholoog. Een ervaring waar ik heel veel aan heb gehad en ik kan je eerlijk zeggen deze dame zal ik best nog weleens kunnen gaan missen. Deze dame was een uur lang gewoon geheel tot mijn beschikking, een luisterend oor, geen kritiek, zij was daar echt om mij te ondersteunen om mijn zelfinzicht weer terug te krijgen. Mede door haar heb ik een groei doorgemaakt, die niet alleen voor mijzelf heel goed is maar die ook heel veel goeds heeft gedaan voor mijn relatie en gezin.

Wat kun je verwachten als je je aanmeld bij een een psycholoog? In mijn geval had de huisarts een doorverwijzing naar hun gestuurd. Ik was in de ochtend bij hem geweest en in de middag kreeg ik al een telefoontje van de praktijk. De dame van de administratie wilde wat gegevens verifiëren zodat zij mij verschillende vragenlijsten kon mailen en een intake kon inplannen. Deze vragenlijsten moest ik voor de intake ingevuld hebben, dit ging heel makkelijk via een portaal. Ik was best zenuwachtig voor mijn intake, ik weet niet wat er uit de testen was gekomen en nog belangrijker zou ik me wel op mijn gemak voelen bij deze psycholoog. En op mijn gemak voelde ik mij zeker. Zij stelde me een paar vragen om de situatie te verduidelijken en voordat ik wist had ik mijn hele rugzak geleegd op haar bureau. De klachten waren voor haar duidelijk, het was duidelijk wanneer zij waren ontstaan en wat voor grote invloed dit had op mijn leven. Voordat zij de diagnose echt vast kon stellen en een persoonlijk behandelplan voor mij op kon stellen moest ik nog een aantal vragenlijsten invullen. De uitkomst hiervan zou zij met haar team bespreken. Ik zat nog nergens aan vast als ik geen goed gevoel had mocht ik dat aangeven en kon zij mij ook nog doorverwijzen. Ik weet nog dat ik tegen haar zei : ” Mijn gevoel zit goed, maar hoe zit het met die van jou? Durf jij het aan ? Denk je dat ik nog te redden val?” Door de tranen heen moest ik lachen, het ijs was gebroken zij zou mijn behandelaar worden.


"Samen een weg bewandelen naar een heel mens"

Foto door Pixabay op Pexels.com

Behandelplan. Tijdens dit gesprek kreeg ik dus te horen dat ik een depressiestoornis had en een angststoornis. Zij wilde mij in de eerste instantie meteen medicijnen voorschrijven omdat mijn klachten ernstig waren. Hier ging ik vel tegen in. Begrijp mij niet verkeerd want ik begrijp heel goed dat er keuzes worden gemaakt om wel medicijnen te slikken. Maar voor mij persoonlijk en wat ik heb gezien bij mensen die dit wel hebben geslikt of slikken wil ik hier gewoon echt liever niet aan beginnen. Bij het slikken van antidepressiva komt nog zoveel meer kijken. Uiteraard verschilt het per persoon hoe je hierop reageert. Maar mijn geloof in mijn eigen krachten was genoeg om dit af te ketsen. Mijn behandeling werd dus zo opgezet uitgaande van mijn krachten en mogelijkheden. Ook wel genoemd herstelgerichte zorg. In het plan kwamen de afspraken te staan die wij hadden gemaakt. Denk hierbij aan afspraken over de aard, duur en doel van de behandeling. Welke klachten ik wil verminderen, welke therapievorm(en)
ik zou gaan volgen en wat mijn herstelwensen waren. Als er gaande weg veranderingen nodig waren dan konden we het behandelplan weer aanpassen.

De therapievormen die ik zou gaan krijgen waren :

  1. cognitieve gedragstherapie in combinatie met EHealth therapie ook wel genoemd “Blended therapie”.
  2. EMDR.
  3. Mindfulness.
Foto door Nada Bastawi op Pexels.com

Blended therapie. Dit is een actieve vorm van therapie er werden niet alleen gesprekken gevoerd maar ik kreeg ook opdrachten om te doen. Deze opdrachten deed ik online in een privé omgeving. Alleen ik en mijn behandelaar konden deze inzien. Gaandeweg had ik door verschillende ervaringen een negatieve kijk gekregen op mijn leven en op mijzelf als persoon. Samen met mijn behandelaar ging ik aan de slag om een manier te vinden waardoor ik weer positief in het leven kwam te staan. Ik leerde weer hoe ik mijn gedachten, gevoelens en gedrag positief kon beïnvloeden. Gedurende mijn therapie periode was het alsof ik een grote spiegel tegenover me had gekregen. In het hele traject stonden mijn eigen gevoelens, gedachtes en gedrag centraal. Met deze vorm van therapie was ik heel gericht bezig met het heden, mijn jeugdervaringen en trauma’s zouden aangepakt worden bij EMDR. Ik moest doelen stellen en hield een “positieve dagboek” bij. In plaats van het te hebben over het negatieve werkte wij eraan om het positieve te verbreden. lk was op zoek naar het geluksgevoel, naar verandering en was er klaar voor om te groeien. Alleen op deze manier kan ik het beste uit mijn leven gaan halen. Het waren kleine stapjes die ik nam, en als ik een stapje had behaald kwam er weer een nieuw stapje bij. Oplossingsgericht was ik aan het werk gegaan met mijn gewoontes. De beginperiode was erg zwaar ik had twee keer per week therapie. Bestaande uit blended therapie – mensendieck, blended therapie – EMDR, en in de laatste periode blended therapie- mindfulness. Maar langzaamaan kreeg ik wel steeds meer energie, ik werd gretiger, ik voelde steeds meer positiviteit in plaats van negativiteit. Het maakte mij hongerig voor geluk.


"De geest kan genezen van psychologische trauma"

Foto door Pixabay op Pexels.com

EMDR. EMDR is een therapie voor mensen die last blijven houden van de gevolgen van traumatische ervaringen. Dit kunnen eenmalige schokkende gebeurtenissen zijn, maar ook langdurige nare ervaringen. Tijdens een EMDR-behandeling wordt jou gevraagd om terug te denken aan het naarste moment van de traumatische gebeurtenis. Tegelijkertijd wordt je afgeleid door bijvoorbeeld de hand van de therapeut of door geluiden die door middel van een koptelefoon. Dit brengt het verwerkingsproces op gang, waarbij emoties, beelden en andere herinneringen kunnen opkomen. Jouw therapeut begeleidt je hierbij. Na een tijdje zal je merken dat de herinneringen blijven maar de emoties rondom de herinneringen veranderen. Deze vorm van therapie viel mij het zwaarst in het hele traject. Wat heb ik een tranen laten vloeien er kwam zoveel los, in het begin had ik na elke sessie wel ongeveer twee dagen nodig om mijzelf weer te kunnen herpakken. Het is intensief en vroeg veel van mijn energie. Maar ik wist dat ik hier doorheen moest ik moest het voelen om het een plekje te geven. Het werd tijd dat ik de emoties die bij deze ervaringen omarmde in plaats van te negeren. Omdat ik het moeilijk vond om bepaalde dingen uit te spreken, mocht ik een brief schrijven. Deze brief was in de eerste instantie gericht aan mijn therapeut. Hieruit kon zij halen wat ik al verwerkt had en wat nog niet. Omdat ik mijn partner wilde betrekken in dit traject heb ik hem ook de brief gestuurd. Ik had altijd het gevoel dat hij mij nooit echt helemaal kende omdat ik zoveel voor mijzelf had gehouden. Het was heel eng ik en ik was ook heel zenuwachtig voor zijn reactie. Hij kreeg dingen over mij te lezen waar niemand wat van wist behalve ik. Dingen die ik nooit met iemand had gedeeld, niet mijn ouders, niet mijn broertjes, nee helemaal niemand alleen dat velletje papier.


"Acceptatie is de omhelzing van het leven zelf en alle gevoelens die daarbij komen kijken" 

Foto door Karolina Grabowska op Pexels.com

Mindfulness. Mindfulness helpt je het heden te beleven, ervan te genieten en je aandacht te richten op dingen die op dat moment aan de gang zijn. De roots van mindfulness liggen in het boeddhisme en hindoeïsme. En er zijn mensen denken ojeej, dit is mijn te zweverig maar geloof mij dat valt echt reuze mee! Mindfulness kan verschillende vormen aannemen. Het heeft alles te maken met actief observeren van alles wat je ervaart. Het zit in het accepteren en het onvoorwaardelijk toelaten van alles, maar dan ook echt alles wat je denkt en voelt. Dit hoort nou eenmaal bij de persoon die jij bent en het leven dat jij op dit moment leidt. Acceptatie is de omhelzing van het leven zelf en alle gevoelens die daarbij komen kijken. Ik ben nu echt bewuster bezig met het leven in het nu. Ik begin steeds meer in balans te raken. Als ik ga douchen sta ik gewoon te douchen en heb ik niet mijn gezin meegenomen, mijn werk -/en of alle andere dingen die er in mijn leven spelen. Ik ben bewust van het water dat via mijn hoofd langs mijn lichaam naar beneden glijdt. Je gaat anders tegen dingen aankijken, ik vertrouw nu veel meer op mijn eigen gevoel en intuïtie. Ik heb mede dankzij mindfulness weer meer aandacht voor mijzelf. Ik neem nu de rust op de momenten wanneer mijn lichaam en geest dat van mijn vragen. Voorheen kon ik hier nooit een moment voor vinden, nu eis dat ik moment gewoon voor mijzelf. Al het andere kan wachten.

Ik blik nu terug op een emotionele maar leerzame periode. Niet al mijn klachten en problemen zullen verdwijnen. Maar die zwarte hond heb ik weten te verslaan. Mijn angststoornis is nu onderdrukt, ik weet nu hoe ik hier mee moet omgaan. En mocht deze zich weer heel erg uiten dan kan ik altijd een beroep doen op mijn kalmeringstabletten. Maar ook deze laat ik liever in mijn medicijnenlade liggen. Mijn terugvalpreventieplan is ook bijna af dit wordt een mooie handleiding die mijn houvast zal zijn. Ik herken nu de signalen wanneer het dreigt mis te gaan, ik weet nu wat de valkuilen en risico’s zijn. Ik zal een opvangnet moeten gaan zoeken, mensen die ik kan betrekken die ook deze signalen zullen herkennen. Zodat zij mij kunnen helpen wanneer ik zelf een signaal niet heb opgevangen. Ik zal er rekening mee moeten houden dat ik voor de rest van mijn leven met een bepaalde kwetsbaarheid te maken zal hebben.

Wil jij nog meer weten over de therapie die ik heb gevolgd? Dan weet je hoe je contact met mij kan leggen. Voor de nieuwe lezers, je kan het contact formulier invullen deze is geheel anoniem of je kan me een privé bericht sturen via facebook of Instagram. Mijn accounts vindt je onder aan de pagina.


"Soms moet je even stoppen met wat je aan het doen bent.  Adem en Luister"

Een lieve groet,

Cherry ❤️

Trending