"In therapie gaan was het beste wat ik heb kunnen doen".

Zoveel om over te schrijven maar toch ook weer niet, 01:15 het is allang al bedtijd en ik zit nog in me eentje in de woonkamer op de bank. Wetend dat ik morgen met veel moeite zal gaan opstaan. Maar O wat kan ik toch even heerlijk genieten van deze rust. Niemand om me heen gewoon ik even helemaal alleen met mijn gedachtes. Aankomende donderdag hoor ik hoelang ik nog verder moet gaan met therapie. Dit vindt ik best wel spannend want als ik het mag gaan afronden dan gaat het echte herstellen beginnen en zal ik alles op eigen houtje moeten gaan doen. Dan wordt ik na een jaar therapie losgelaten.

De allereerste keer dat ik in therapie ging vond ik erg spannend. Ik moest gaan praten over waar ik allemaal moeite mee had en dat vond ik erg moeilijk. Zolang hield ik al alles voor mezelf en nu moest ik dat gaan delen. Ik schaamde mij zelfs een beetje omdat ik dus niet zelf mijn eigen problemen kon aanpakken. Ik vertelde dan ook bij lange na niet alles, ik vertelde alleen wat ik nodig vond. Er heerste ook een grote wantrouwen, want deze mensen zouden alles over mij te weten komen. En trouwens niet alleen over mij maar over het hele gezin, hoe ik ben groot gebracht, de problemen die wij hebben ondervonden en de problemen die in mijn gezin speelde. Nee stel je voor dat het tegen me gebruikt zou worden, of dat we hierop beoordeeld zouden worden waren mijn gedachtes toen. Ik ging een paar keer heen en vertelde dan dat alles weer goed ging en dat ik de hulp niet meer nodig had. Ik was hier op aanraden van de huisarts omdat hij dat echt nodig vond maar achteraf gezien stond ik er toen gewoon niet voor open.


"Het kost moed om jezelf kwetsbaar op te stellen".

Nu ben ik ontzettend blij dat ik een jaar geleden weer met therapie ben gestart. Ik zat in een kwetsbare positie en had eindelijk de moed om dit te gaan delen. Ik was klaar met het verbergen van mijn problemen en ik had geen energie meer om alles te verbloemen. Het was voor mij tijd om mijn echte gevoelens te tonen en het risico te nemen. Ik had echt hulp nodig. Ik was op zoek naar iemand die mij meer inzicht en duidelijkheid kon geven en mij kon ondersteunen bij het oplossen van mijn problemen. Ik had steeds meer het gevoel dat ik aan het overleven was in plaats van leven. En ik wist dat dit niet meer zo verder kon. Ik zat mijn eigen groei in de weg. Ik kon dit keer ook duidelijk aangeven bij de huisarts wat mijn problemen waren en waar ik naar opzoek was.

Ik kreeg een doorverwijzing naar een psycholoog en voor mensendieck. Van een psycholoog wist ik wat ik kon gaan verwachten maar Mensendieck was een heel nieuw terrein voor mij. Bij de psycholoog ga ik aan de slag met mijn mentale problemen. Bij Mensendieck draait het allemaal om weer bewust te worden van mijn eigen lichaam. Bij beide kennismakingen had ik meteen een heel goed gevoel. Er was een klik en ik voelde mij heel erg op mijn gemak. Ik voelde meteen dat er eindelijk verandering zou komen.


Deze blog zal ik in 2 delen gaan plaatsen, vandaag ga ik meer in op mijn ervaring met mensendieck. Zondag  28 februari zal ik mijn ervaring met de psycholoog delen. Hier zal ik dan meer ingaan op EMDR, mindfullness, E-health  en cognitieve gedragstherapie. En uiteraard weet ik dan wat er met mijn therapie gaat gebeuren. 

Mensendieck is een paramedische behandelmethode en deze therapie valt onder oefentherapie. Mensendieck houdt in, bewustwording van je eigen lichaam. Ik moest weer grip krijgen op mijn eigen houding en bewegen. Door mijn laryngospasme en paniekaanvallen kon ik eigenlijk niet op de gezonde manier ademhalen. Hierdoor kon ik moeilijk ontspannen en ondervond mijn totale gezondheid problemen. Tijdens mijn therapie werkte we eraan om de verstoring in mijn ademhalingspatroon weg te werken. Ik leerde eerst het ademen in rust te beheersen en daarna tijdens dagelijkse bewegingen. Dit gebeurde doormiddel van ademhalings-/ontspanningsoefeningen. Veel van deze oefeningen deed ik zittend voor een grote spiegel zodat ik goed mijn eigen houding in de gaten kon houden. Later gingen we over op liggend dit was namelijk een iets grotere uitdaging door de angst die er regelmatig bij kwam kijken. Door de ontspanningsoefeningen daalt de spierspanning en wordt de ademhaling rustiger. Door ontspanningsoefeningen ga je ook spanningen die soms in bepaalde situaties optreden herkennen. Nog voordat de klachten optreden kun je de spanning dan zelf herstellen. Inmiddels heb ik Mensendieck al een paar maanden geleden afgesloten. Maar de oefeningen die ik mee heb gekregen oefen ik nog steeds dagelijks uit.

Voor wie is mensendieck? Mensendieck is er voor mensen die onder andere de volgende klachten ervaren:

  • Nek-, schouder- en rugklachten
  • Hernia klachten
  • Bekkenbodem klachten
  • Bekken klachten
  • Stress gerelateerde klachten
  • Ademhalingsproblemen

Het verschil tussen mensendieck en fysiotherapie is dat mensendieck een doe-het-zelf therapie is. In principe zijn hier geen andere hulpmiddelen of apparaten nodig wat je vaak bij fysiotherapie wel tegenkomt. Voor mensendieck hoef je niet perse een doorverwijzing te krijgen via een huisarts. Als je hier interesse in hebt dan kan je ook zelf een praktijk bij jou in de buurt zoeken die dit aanbiedt. Ik heb er heel veel van geleerd qua omgaan met spanningen en het geestelijke proces die daarbij hoort. Ik heb geleerd om beter naar mijn lichaam te luisteren. Wanneer het innerlijk gevoel echt aandacht krijgt kan je al heel veel voor jezelf veranderen.

Mocht jij hier nog vragen over hebben dan kan je deze altijd stellen. Goed voor jezelf zorgen is ontzettend belangrijk om balans te vinden. Het is een stap in de goede richting voor een gelukkig leven leiden. Tot zondag !

Een hele lieve groet,

Cherry ❤️.

Trending