Deze foto behoort tot Cherry’sjourney en mag niet zonder toestemming gebruikt worden!

Iedere moeder kan de eerste ontmoeting met haar kind als de dag van gisteren herinneren. Het moment dat je niet langer meer alleen voor jezelf zal leven is een feit. Spannend en tegelijkertijd een geweldige uitdaging. Dat kleine kikkervisje wat je nu ziet op het scherm zal groeien tot een klein ieniemienie mensje.  En wanneer je voor het eerst de hartslag hoort, maak je de afspraak met jezelf dat je het geluk van jouw kroost voor je eigen geluk zal zetten. Want dit kleine mensje dat straks op de wereld zal komen verdient alleen het allerbeste.

Maar tijdens het opvoeden kom je erachter dat het opvoeden van je kroost toch niet een al te gemakkelijke taak is. En heel gek is dat niet want niets kan je voorbereiden op het moederschap. Geen babyboek, geen advies, geen lessen! Een schrale troost  de worstelingen van het opvoeden vergeten wij alweer snel door de liefde die wij voor ons rijkdom voelen.

We hebben allemaal weleens van die dagen, die dagen dat het huilen je nader staat dan het lachen. Dat je twijfelt of je wel een goede moeder bent. Dat je zero geduld hebt en je het gevoel hebt dat je ieder moment kan ontploffen. Dat je het rondslingerde speelgoed het liefst gewoon oppakt en in de prullenbak gooit. Dat je na de zoveelste keer “mama” gewoon wil schreeuwen “NU EVEN NIET!”. Mama zijn een baan die 24/7 door draait en niet altijd even dankbaar voelt. Maak je geen zorgen, het is iets wat iedere moeder een keer tegen komt op een punt in haar leven. Moeder zijn brengt namelijk de nodige mentale belasting met zich mee. Je hersens werken constant in overdrive, je hersenen zijn constant bezig met het bijhouden van uhhhh zo’n beetje alles. Al die taken die wij op onze mentale to-do list hebben staan zijn niet bij te houden en overspoelen onze geest zo’n beetje de gehele dag. Zo (piep) vermoeiend!  En daarnaast willen natuurlijk ook nog goed presteren op werk en al het anderen dat op ons bord belandt. Moederschap vraagt behoorlijk wat van je en op geen enkele manier had je je hiervoor kunnen voorbereiden. Maar we kunnen die mentale belasting wel verminderen. Hieronder zal ik een aantal tips met jullie delen.

DELEGEREN.

In veel huishoudens wordt de mentale belasting over het algemeen door de moeder gedragen. Waarom? Wij moeders vinden het nogal lastig om de teugels los te laten. Maar om mentaal gezond te blijven is DELEGEREN een must! En zo ook het loslaten van bepaalde taken en hoe deze uitgevoerd worden. Betrek het hele gezin hierin. Niet alleen mama hoeft het huishouden te runnen, Wij wonen er tenslotte niet alleen. Daarnaast is het voor de kinderen ook goed om bepaalde taken in het huishouden te hebben. Zo weten de kinderen wat hun verantwoordelijkheid is en leren zij hoe hiermee om te gaan.

SAMENWERKEN.

Hoort ook wel een beetje bij delegeren. Maar samenwerken met je partner is heel belangrijk. Vraag duidelijk hulp als je dit nodig hebt en verdeel taken eerlijk. Mijn liefde is gelukkig heel behulpzaam, hij heeft zijn taken in huis en ik die van mij. En we doen eigenlijk zo’n beetje alles samen. Afspraken etc die noteren we op de planner met ons roosters en die van de kinderen, zo kunnen we goed inzien wie wanneer voor wat moet zorgen en verdelen we onderling.

SCHRIJF DINGEN OP.

Maak je mentale to-do list zichtbaar en geef prioriteit aan wat er op je lijstje staat. Wat moet er gebeuren? Is er iets dat kan worden verplaatst, gedelegeerd of zelfs geannuleerd? Je zal merken doordat je je mentale to-do list zichtbaar hebt gemaakt er mentaal meer rust zal komen.

METEEN DOEN.

Voer kleine taken meteen uit en voeg ze niet toe aan je mentale to-do list. Het scheelt heel veel mentale energieverspilling.

SELF-CARE.

Iets wat ik het laatste jaar steeds meer doe is een moment voor mijzelf inlassen.  Momenten voor jezelf zijn ook makkelijk te combineren. Ga met je kinderen naar een speeltuin, bibliotheek of de natuur in. Je zal merken dat je hier zelf ook weer meer energie van zal krijgen en je je weer even los kan maken van je mentale to-do list.
Niet iedere moeder heeft de luxe om er lekker op uit te gaan voor haar zelf en even afstand te nemen van alles. Daarnaast draait self-care niet alleen om even lekker naar de nagelsalon te gaan of te lunchen op een terrasje. Self-care draait ook om het voeden van je fysieke en mentale gezondheid. Maak contact met je eigen geestelijke gezondheid en blijf verbonden met wie je bent.

MAAK  CONTACT MET ANDERE MOEDERS.

Het delen van jouw moederschapsreis is zo verrijkend. Je zal snel in de gaten hebben dat jij echt niet de enige mama bent die zich van tijd tot tijd overweldigend voelt. Het is fijn om met niet oordelende moeders je hoogtepunten en dieptepunten te delen, of te sparren over hun het doen. Van elkaar kunnen we veel delen. Er zijn verschillende programma’s en groepen voor moeders lokaal en online. Hmmmm en terwijl ik dit type breng ik mijzelf weer op ideeën. Maar voorlopig voegt deze mama even geen extra’s meer aan haar lijstje hahahaha.

Zo nu ik een aantal tips met jullie gedeeld heb, ga ik mijn laptop dichtklappen. Deze mama kruipt haar bed weer in. Braaf zal ik wachten op mijn kroost die zo wakker worden en mij willen verassen met ontbijt op bed. Bedankt voor het lezen van weer een blog van mij en een hele fijne Moederdag toegewenst vandaag.

Trending