Blog #30 Self care

Hoe kan je een ander iets van jezelf geven als je helemaal opgebrand ben?


Even was ik geschockeerd, hoe bedoel je ik ben geen superwoman? Mijn therapeut wees me even keihard op de feiten.

Van mijzelf moest ik er altijd staan voor alles en iedereen. Ik ging voor de titels; supermama, supervrouw, superzus, superdochter, supervriendin, superwerknemer en ga zo maar door. Ik was altijd druk, druk, druk en continu bezig. Tijd voor mezelf inlassen gebeurde steeds minder. En onderweg had ik ineens niemand meer wat te geven, niet mijzelf maar ook niet een ander! Vandaag schrijf ik over “self care” ook wel genoemd “me time”. En waarom is het zo belangrijk?

Foto door Tima Miroshnichenko op Pexels.com

Foto door RODNAE Productions op Pexels.com

Echt lekker in je vel zitten begint bij structureel aandacht geven aan jezelf.


Zorgen voor jezelf ook wel genoemd “self care” zit in de kleine dingen en het verbetert je mentale en lichamelijke gezondheid. Het vermindert stress en negatieve gevoelens-/gedachtes, het bevordert relaties en wat ik toch wel het aller belangrijkst vindt; je leert meer om van jezelf te houden. Klinkt misschien suf maar in de tijd van nu zijn we geneigd om ons zelf af te beulen en zijn we verslaafd aan drukte. Door goed voor onszelf te zorgen is de kans groot dat we verbetering zien in zo’n beetje alle aspecten van ons leven.

Self care is voor iedereen totaal verschillend, kijk goed naar wat goed voor jou voelt. Waar de een behoefte aan heeft hoeft niet jouw behoefte te zijn. De één kan behoefte hebben aan rust en alleen zijn, wat ik overigens van tijd tot tijd echt heerlijk vindt. De ander kan de behoefte hebben om te bewegen, lekker wandelen in het bos staat bij op nummer 1! Maar je kan ook behoefte hebben aan creatief bezig zijn of erop uit willen gaan. Bij self care is het belangrijk om goed te kijken naar waar jij energie van krijgt. Self care is je nodige brandstof! Dus het is ok om soms een beetje egoïstisch te zijn en nee te zeggen of om je plannen te cancelen omdat jij je aan je self care routine houdt. Je kunt tenslotte niets aan een ander geven als je totaal opgebrand bent.

Heb je het idee dat self-care inplannen moeilijk is? Dat hoeft echt niet. Met de volgende tips wordt je al een heel eind op weg geholpen. En je kan altijd nog mee doen met mijn “30 day self care”challenge die morgen (dinsdag 1juni) start.

Tips:

 • Maak op zondag een “to do” lijstje voor de rest van de week. Kijk hierbij ook naar momenten waar jij tijd vrij kan maken voor jou zelf.
 • Ga de natuur in voor een wandeling.
 • Uit jezelf op een creatieve manier. Maak tijd vrij voor jouw talent of hobby en geniet van het moment dat je hiermee bezig bent.
 • Declutter je huis. Opruimen, uitzoeken, wegdoen! Een fijne manier om ruimte te creëren in je hoofd is door te gaan opruimen.
 • Neem een masker en verzorg je huid.
 • Zet alle prikkels uit en neem de tijd om lekker te lezen.
 • Binge watch je favoriete serie!
 • Bel een vriend of vriendin.
 • Eet wat lekkers.
 • Dans, zet je favoriete nummer op en ga even lekker helemaal los.
 • Ga een keer op tijd slapen.

Dit is een kleine greep van een aantal tips, op internet kan je er nog zoveel meer vinden. Maar je komt ze ook tegen in mijn “30 day” challenge. Start caring for yourself!

Een lieve groet,

Cherry

Vergeet me niet toe te voegen op Instagram of facebook. Iedere dag van de maand juni zal ik een reminder sturen.

Blog #29 Slechte mentale gezondheidsdagen.

Ik heb het aan voelen komen, mijn weekje vrij kwam als geroepen. Er is te veel binnen gekomen positief en negatief. En jemig wat zuigt het een energie. De vermoeidheid neemt weer in grote mate toe. Het is tijd om op te laden.


Ik had gisteren last van een totale “off day” en niets voelde goed aan. Ik voelde het al een beetje aankomen. Sinds vorige week zaterdag gaat het even niet zo lekker met mij. Mentaal lagen er weer slechte dagen op de loer. Mijn slaapritme is weer ver te zoeken en sociale contacten vermeed ik zover het kon de afgelopen week. Ik belde en appte met kennissen en vriendinnen maar thuis wilde ik gewoon lekker op mijzelf zijn. Een onrustig gevoel en een nieuwsbericht die mijn onrust verklaarde. Maar tegelijktijdig toch een trigger is geweest voor mij. Er is een donkere wolk aanwezig en deze signalen doet mijn liefde niet negeren. Hij hield mij nauwlettend de afgelopen week in de gaten.  En zelf doe ik ook heel hard me best om weer wat zonnestralen door die donkere wolk te krijgen.

Vandaag zijn we dan ook samen in de auto gestapt en heeft hij mij naar Arnhem gereden, de plek waar ik altijd toch weer tot rust kom. We hebben mijn vaders graf bezocht en op de weg terug naar huis voelde ik mij gelukkig weer een stuk lichter. Ik was ontspannen en had weer nieuwe energie opgedaan.

Wat kan je doen als je mentaal een slechte dag hebt? Hier een aantal tips die mij helpen:

 • Wees extra lief en voorzichtig met jezelf. Het is niet jouw schuld dat je een slechte dag/dagen hebt. Hoe frustrerend het ook is maar accepteer het.
 • Maak contact, met je partner, een familielid of een vriend/vriendin. Misschien voel je beter na een gesprek met een persoon die je ondersteuning kan geven.
 • Maak je geest leeg, schrijf je gevoelens en gedachtes op. Dit helpt je om op een plek te komen waar je gedachten niet zo overweldigend aanvoelen in je hoofd en ze logischer worden zodra je het op papier hebt.
 • Bekijk je terugvalpreventieplan heb je deze niet dan kan je voor jezelf ook een zorgplan maken. Een persoonlijk zelfzorgplan kan je helpen om jezelf weer op te vrolijken. Een template van een zorgplan ontvangen? Via mijn contactformulier kan je die opvragen.
 • Neem een break van social media. Sociale media kunnen hard zijn voor je mentale gezondheid, omdat er zoveel negatieve dingen rondzweven. Ben je hier gevoelig voor dan is dit zeker een aanrader.
 • Ga weg van stressvolle situaties en annuleer niet-dringende verplichtingen.  Het is goed om plannen te annuleren als je geestelijke gezondheid slecht is.
 • Gun jezelf rust en slaap. Rusten geeft ons lichaam en geest tijd om te herstellen. We onderschatten vaak het belang van rust en het verschil dat een paar minuten rust kan maken bij het herstellen van het evenwicht.
 • Ga naar buiten. Ik snap het, je huis verlaten als je niet uit bed wilt komen, laat staan kleren aantrekken kan een grote vraag zijn op zo’n dag. Het is goed als je er geen zin inhebt, maar als je dat wel doet, zul je er waarschijnlijk geen spijt van krijgen.
 • Vindt positieve afleiding. Probeer te doen wat je aan het lachen maakt. Of dat nu de hele dag in je pyjama zit en muziek luistert, of een lang warm bad neemt of bingewatcht naar je favoriete tv-programma. Ik zelf vindt het lekker om verschillende blogs te lezen, nieuwe week content te maken voor mijn Instagram, te schilderen of muziek luisteren.

Er zijn nog genoeg tips en er ontbreken er vast nog een aantal op mijn lijstje. Wil jij deze aanvullen laat het mij dan weten in een reactie 😊

Mocht je een langere reeks slechte dagen hebben en houdt dit minimaal twee weken aan.   Zoek dan a.u.b. professionele hulp.

Een lieve groet,

Cherry ❤️

Blog #28 Afvallen wordt een stuk makkelijker door water te drinken!

Water helpt je op gewicht te blijven, water reinigt je lichaam en water zorgt voor een gezonde huid. 

Het grootste voordeel van water drinken is dat het geen calorieën bevat! Van de dagelijkse calorieën krijgen mensen gemiddeld 20% binnen via dranken. Maar door water te drinken laat je vaak andere calorierijke dranken staan. Het is niet makkelijk om af te vallen, maar calorierijke dranken vervangen door water is een van de makkelijkste manieren om je dagelijkse calorie inname te verminderen.


Ik was totaal geen water drinker maar dit lukt mij nu steeds beter.  Ik was ook iemand die gewoon vergat om te drinken. Omdat ik iemand was die vergat te drinken heb ik op aanraden van mijn dochter een waterapp op mijn telefoon geïnstalleerd. De waterapp geeft me een melding als het tijd is voor een glas water en je kan meteen bijhouden hoeveel water je hebt gedronken. Naar aanleiding van mijn geslacht, lichaamstype, gewicht en leeftijd heeft de app het aantal ml wat ik op een dag binnen moet krijgen aanbevolen. Want teveel water drinken is ook niet goed voor je. Je kunt dan watervergiftiging krijgen. En een watervergiftiging kan leiden tot: Hoofdpijn, misselijkheid, duizeligheid, een opgeblazen gevoel. Maar als het ernstig is, zijn er de volgende symptomen: Verwarring, stuipen of zelfs coma. De afgelopen week heb ik de app niet gebruikt en ik merk meteen dat ik minder op een dag drink. Dus de app houdt ik voorlopig nog op mijn telefoon. Ook zal ik een waterfles aanschaffen voor op mijn werk daar drink ik namelijk het minst.

Er zijn verschillende apps te vinden die je in playstore of app store kan vinden. Ikzelf gebruik “waterful”.

De voordelen van waterdrinken tijdens afvallen:


 • Het drinken van water helpt je stofwisseling versnellen.
 • Het drinken van water remt de eetlust. Drink dus voordat je gaat eten een glas water.
 • Het drinken van water zorgt ervoor dat je energielevel op pijl blijft in tegenstelling tot calorierijke dranken.
 • Water heeft een ontgiftende werking.
 • Water drinken versterkt je immuunsysteem.

Ben jij ook iemand die water drinken maar “saai” vindt? Of het lastig vindt om voldoende te drinken? Naast dat je een app kan downloaden, kan je voor jezelf ook dagelijks je hoeveelheid water klaar zetten in bijvoorbeeld flessen of kannen. Je kan dan zien hoeveel je nog moet drinken om jouw doel te bereiken. Je water kan je opleuken door middel van het geven van een smaakje. Denk hierbij aan (diepvries) fruit, kruiden of komkommer. Wat ik ook weleens doe is echt 1 druppel suikervrije RAAK limonade in de citroensmaak toevoegen. Ik dronk mijn limonade altijd al waterig en dat ene druppeltje geeft voor mij net genoeg flavour. Zorg dat je je water altijd bij de hand hebt. Thuis of buitenhuis water in het zicht zorgt dat je er ook meer aan herinnert wordt om te drinken. En je water kan je natuurlijk ook af en toe afwisselen met een kopje thee of een kopje koffie( let wel op de hoeveelheid cafeïne wat je binnenkrijgt).

Alleen water drinken is niet genoeg om af te vallen! Dat wil ik nog wel even duidelijk maken. Water drinken bij afvallen is een hulp middel. Maar je zal toch ook echt een aanpassing in je voeding moeten maken en moeten bewegen.

Een tip van mij:


Bouw je waterinname rustig op. Als je in één keer van een halve liter naar 2 liter per dag gaat, zal je heel wat toiletbezoekjes afleggen. Je lichaam is er nou eenmaal niet gewend om zoveel water op te nemen. Probeer het bijvoorbeeld op te bouwen door iedere dag een glas meer te drinken.


The journey continues,  

Lieve groet,

Cherry ❤️

Blog #27 HSP is geen aandoening maar een karaktereigenschap!

Mijn stoornis heeft mij zoveel inzichten gegeven.

Zo ben ik er in de loop der tijd achter gekomen dat ik hoog sensitief ben. Hoppa weer een etiket dacht ik in de eerste instantie. Maar al gauw kwam ik er achter dat HSP geen aandoening is maar een karaktereigenschap.

Wanneer ben je hoogsensitief?

Elaine Aron, de Amerikaanse psychologe, die de term HSP de wereld in bracht, onderscheid HSP in 4 kenmerken.

 1. Sensorische gevoeligheid. Dan ben je gevoelig voor licht, geluid of andere zintuiglijke prikkels zoals prikkende labeltjes van kleding, kou of warmte.
 2. Emotionele intensiteit, zoals bijvoorbeeld het aanvoelen van sfeer en emoties van anderen, empathisch vermogen of je ervaart je eigen emoties intenser.
 3. De diepgaande informatieverwerking, je denkt langer en dieper na, maakt scenario’s in je hoofd, overziet snel de mogelijkheden en risico’s.
 4. Snellere overprikkeling (stress) of onderprikkeling die stress kan veroorzaken.

Verschillende HSP types :

HSP type 1 Introverte rustzoeker : Je bent dan graag alleen, doet het liefst activiteiten in je eentje of in 1 op 1 contact. Deze persoon houdt van rust en regelmaat en enige routine. Zoekt de rust op, houdt zich vooral bezig met eigen gedachten, emoties en ideeën. Valkuil: Overprikkeld raken door vele gedachten en emoties. Deelnemen aan activiteiten met een groep mensen kan ook sneller tot overprikkeling leiden

HSP type 2 Extraverte rustzoeker : Deze persoon voelt vaak een spanningsveld tussen de innerlijke behoefte aan rust, regelmaat, routine aan de ene kant. En aan de andere kant ben je sterk naar buiten gericht in je uitingen en graag in contact met mensen. Dit type moet goed op persoonlijke grenzen en behoeftes letten. Valkuil: Let op je grenzen en luister goed naar je behoeftes. Zorg dat je niet teveel activiteiten plant en voldoende me-time hebt. Het gevaar van overprikkeling ligt snel op de loer door te veel activiteit tussen andere of een groep mensen.

HSP type 3 Introverte sensationseeker: Je wilt graag activiteiten, diversiteit en afwisseling in het leven, maar niet perse in een grote sociale context. Kan veel verschillende en uitdagende activiteiten doen in zijn eentje of in 1 op 1 contact. Zoekt nieuwe ervaringen meestal niet via het contact met andere mensen, maar via bijzondere emotionele ervaringen en verkenningen (kunst, spiritualiteit, dromen, kennis verwerven over een onderwerp dat hen fascineert). Valkuil: Wanneer je jezelf teveel afremt loop je het risico onderprikkeld te raken. Overprikkeling ontstaat vaak door alle gedachtes en gevoelens of te veel activiteiten willen doen.

HSP type 4 Extraverte sensationseeker: Jij bent altijd druk met allerlei activiteiten, uitdagingen en je sociale leven. Want het is allemaal zo ontzettend leuk. Je vertelt graag over je ervaringen en je houdt van een actief sociaal leven. Je hebt in verhouding veel energie. Emoties kunnen snel hoog oplopen en je moet dan even stoom afblazen, maar je bent ze daarna (meestal) ook zo weer kwijt. Valkuil: Er bestaat een risico is dat je overprikkeld raakt doordat je teveel doet en dan plotseling niets meer kunt, omdat de energie opeens weg is. Neem op tijd je rust. Ook jij hebt sudder-en hersteltijd nodig, meer dan een niet-HSP. Sta regelmatig stil bij waar je behoefte aan hebt, anders hol je jezelf voorbij. Hetzelfde geldt voor mogelijke onderprikkeling: blijf goed voelen waar jij behoefte aan hebt en blij van wordt.

Ik val voornamelijk onder de kenmerk emotionele intensiteit. Gebeurtenissen komen hard binnen en ik heb echt tijd nodig, soms wel dagen om het los te laten. Ik heb vaak sneller in de gaten wat een ander nodig heeft dan waar mijn eigen behoeften liggen. Ik heb een sterke intuïtie. Ik kan het mijzelf soms erg moeilijk maken doordat ik constant bezig ben met hoe ik mij kan verbeteren. Ik heb oog voor details. En ik kan makkelijk een humeur van een ander overnemen.

Naast die kenmerken ben ik zelf natuurlijk ook een type. Ik ben een extravert persoon in combinatie van een rustzoeker en een sensationseeker. Grenzen aangeven en mijn rust zoeken was voorheen voor mij moeilijk te doen. Maar ik leer nu steeds meer tijd voor mijzelf te nemen wanneer ik overprikkeld ben. Symptomen waar ik mijn overprikkeling aan herken:

 • vermoeidheid
 • hoofdpijn
 • minder goed kunnen concentreren
 • gespannen spieren
 • humeurig

Voorheen negeerde ik deze symptomen maar nu sta ik meer stil bij wat ik nodig heb.

Ik leefde een leven waarvan ik dacht dat het zo “hoorde”. Maar het was niet een leven wat bij mij als persoon paste. Hierdoor kwamen mijn eigen behoeftes eigenlijk niet aan het bod. Dat is nu wel heel anders. Naast dat ik nu luister naar mijn lichaam en de behoeftes die ik nodig heb. Leer ik mijn eigen valkuilen en kwaliteiten steeds beter te kennen. Ik las nu echte “herstelperiodes” in, minimaal 8 uur slaap is een echte must om met de prikkels om te gaan, Ik zorg voor balans door middel van plannen en ik ken nu mijn eigen grenzen.

Wanneer ik in een situatie ben dat ik mij overprikkeld voel dan probeer ik mij hier even van te scheiden. Al is het een “zogenaamde” toiletbezoek van 5 minuten. Ik kan en wil dan even niets en ben één en al rust.  Maar als ik onderprikkeld ben kan ik ook ineens heel enthousiast uit de boeg komen en gooi ik heerlijk de muziek voluit en probeer ik bijvoorbeeld iedereen up te hypen. Als een stuiterbal ben ik niet te stoppen. Ik leer nu steeds bewuster met deze twee uiterste om te gaan. Zonder dat het al mijn energie vreet.  

Ik focus op mijzelf, op mijn eigen gevoel, op mijn eigen beleving.

Ik heb nog veel voor mijzelf uit te zoeken. Maar ben jij een HSP-er? Dan kom ik graag met je in contact en hoor ik graag van jou hoe jij hier mee omgaat in het dagelijkse leven.

Een lieve groet,

Cherry ❤️


Blog #25 Judgement day

Judgement day

Daar sta je dan weegschaal, ik vond het verschrikkelijk om je de vorige keer te horen huilen. Hopelijk doe ik je vandaag wat minder verdriet. Langzaam aan trek ik me badjas uit en schoffel ik naar de weegschaal toe. Ik laat een diepe zucht ontsnappen. Zal ik mijzelf en de weegschaal teleurstellen of ben ik goed op weg?

Opgelucht stap ik van de weegschaal ik ben inmiddels toch 2 kilo afgevallen.  Het gaat misschien wel niet zo snel maar het is toch twee kilo. Zoals ik al had uitgelegd in mijn eerdere blogs ik doe het op mijn eigen tempo. En dat lijkt toch te lukken. We gaan dus lekker op deze manier door. Nog 8 kilo te gaan! Ik ben niet iemand die elke dag op de weegschaal gaat staan. Dat hoeft overigens ook helemaal niet. Ik wil niet een persoon zijn die constant bezig is met getallen. Dus max 2x in de maand is voor mij meer dan voldoende. Ondanks dat ik wat kilo’s wil kwijt raken is voor mij het allerbelangrijkste dat ik gewoon lekker in mijn vel zit en me goed voelt. En als ik merk dat een shirt of een broek wat losser gaat zitten dan ben ik ook al tevreden.

Foto door Any Lane op Pexels.com
Foto door Andres Ayrton op Pexels.com
Foto door Polina Kovaleva op Pexels.com

Tips voor wegen op een weegschaal:

 • Weeg jezelf in de ochtend, op een vaste tijdstip. Ik kies zelf voor de woensdag maar een vrijdag wordt op het internet ook aangeraden.
 • Het beste moment is direct na het opstaan, als je net naar de wc bent geweest. En je nog niets gegeten en gedronken hebt.  
 • Weeg jezelf naakt.
 • Zet de weegschaal op een harde ondergrond.
 • Weeg niet tijdens je menstruatie!!!! Lang leven de hormonen, deze hebben echt wel invloed op je gewicht. Dus wacht een paar dagen tot na je menstruatie voordat je gaat wegen.
 • Ben je intensief gaan sporten? Wees dan niet getreurd als de weegschaal je een gewicht laat zien die je liever niet wilt zien. Dat komt omdat je spieren aan het vormen bent. Dus laat je hierdoor niet ontmoedigen, want je bent wél goed bezig. Je raakt je vet kwijt en krijgt er spieren voor terug.
 • Zet je weegschaal op een goede plek. Het beste is om je weegschaal op een harde egale ondergrond te zetten.
 • Verdeel je gewicht over beide voeten. Sta niet gebukt maar rechtop.

Wegen kan voor sommige mensen voor veel frustratie zorgen. Het getal dat de weegschaal laat zien kan iemands humeur behoorlijk beïnvloeden. Iemand kan net zoals mij vandaag trots zijn dat hij/zij is afgevallen. Of verdrietig omdat hij/zij is aangekomen. En je hebt mensen die elke dag even op de weegschaal gaan staan. Waarom? Omdat ze een stemmetje in hun hoofd hebben dat ze het toch even moeten checken. Ze zijn zo gefocust op getallen. Ben je hier gevoelig voor?  Doe dan de weegschaal weg er zijn ook andere manieren om bij te houden of je gewicht bent verloren.  Laat een weegschaal je leven niet beheersen. Leg de focus op gezonde voeding en gezondheid. Beweeg genoeg en laat die getallen los.

Tips voor wegen zonder weegschaal:

 • Voel je je fitter? goed voor jezelf zorgen zorgt voor meer energie, minder dipjes, beter slapen. Dat is een goede maatstaf voor het goed bezig zijn.
 • Maak een before foto. Misschien voel je je nu niet zo sexy als je voor de spiegel in je slip staat. Maar maak hem de foto toch maar wel en bewaar hem goed. Eéns in de zoveel tijd kan je deze er dan bijnemen om te kijken of je veranderingen ziet.
 • Let goed op je kleding. Een broek of shirt die losser gaat zitten, een riem die een gaatje strakker kan. Dat betekend dat je toch op de goede weg zit.
 • Een meetlint is ook heel handig. Naast je buikomvang kun je ook je benen en armen meten. Meten is weten. Wat je niet ziet in kilo’s, kun je wel zien in cm’s bijvoorbeeld als je meer bent gaan sporten.

Ik hoop dat jullie journey ook goed verloopt. En onthoudt wees niet te streng voor jezelf.

Een lieve groet,

Cherry ❤️

Blog #24 Onze relatie zo mooi maar soms ook zo ingewikkeld.

Foto door alleksana op Pexels.com

Moederdag


Wakker worden met een ontbijtje, zelf gemaakte cadeautjes en op deze dag tonen de kinderen hun liefde extra!

Moederdag, de één ziet het als een commercieel iets en de ander vindt het een mooie dag om zijn of haar moeder extra aandacht te geven!

Maar Moederdag draait niet om dure cadeaus of grote bossen bloemen, al worden we er wel mee om onze oren geslagen. Maar in mijn ogen draait Moederdag om de aandacht die je haar schenkt. Ik moet wel bekennen dat ik altijd stiekem uitkijk naar de knutselwerken van mijn kinderen. Maar waar je een moeder het meest blij mee kan maken is aandacht, aandacht die zij dubbel en dwars verdient. Aandacht die jij altijd van je moeder hebt gehad en zal blijven krijgen zolang zij leeft. Je moeder die altijd geïnteresseerd zal blijven in jouw leven. Die van jou houdt ongeacht wat je ook fout doet. De vrouw waar jij altijd gewoon jezelf bij kan zijn.

Ik vier Moederdag en waarom? Om mijn moeder er extra aan te herinneren dat ik al haar wijze lessen, haar vriendschap en haar liefde nog altijd waardeer. En dat de liefde altijd nog wederzijds is. Want laten we heel eerlijk wezen, in het drukke leven dat we leven vergeten we soms onze waardering te uiten of doen we dit te weinig.  In ieder geval ik wel want heel eerlijk het gezinsleven kan me soms behoorlijk opslokken.

Ik wil haar laten weten dat ik haar dankbaar ben!  Het is misschien lekker cliché maar zonder deze vrouw was ik er niet geweest ze heeft me het leven gegeven. Zij was er tijdens het maken van mijn eerste stapjes, zij was daar om mijn hand vast te houden bij mijn eerste bevalling.  Zij is er altijd als ik een luisterend oor nodig heb of een schouder om op te leunen. Onze relatie zo mooi maar ook soms zo ingewikkeld. Maar ik weet dat ik altijd op haar kan bouwen,  ik kan nog altijd aankloppen wanneer ik advies heb. En ondanks haar situatie waar zij mijn gezin kan helpen helpt zij. Mijn moeder is niet alleen een geweldige moeder, mijn moeder is ook een geweldige oma! Mama deze ode is aan jou! Niemand weet waar je vandaan komt, niemand weet wat je allemaal al hebt overwonnen maar voor mij ben jij nog altijd de Beste!

Ik besef me al te goed dat voor sommige mensen Moederdag ook een pijnlijke dag kan zijn.  Een herinnering aan het verlies van een belangrijke vrouw in je leven, vrouwen die hun kind zijn verloren, vrouwen die geen kinderen kunnen krijgen, vrouwen die door omstandigheden geen contact meer hebben met hun kind of moeder. Ik hoop oprecht dat deze mensen ook genoeg aandacht op deze dag krijgen van hun naasten.

Foto door Pixabay op Pexels.com

Lieve groet,

Cherry ❤️

Blog #23 Suikercravings

Het is woensdag en dat betekend dat ik jullie weer even meeneem in mijn weightloss journey. Hoe staat het ervoor? Uhmmmm heel eerlijk dit kan echt beter! De afgelopen twee weken heb ik zoals je misschien in blog#22 hebt gelezen echt in mijn bubbel geleefd en heb ik me niet goed aan mijn eigen planning gehouden. Maar het cola afkicken gaat echt super! Dat is één ding wat ik wel heb doorgezet. De eerste week had ik wel echt even bijverschijnselen. Ik kreeg last van lichte hoofdpijnaanvallen en intense suikercravings. Maar ook me huid deed even gek. Gelukkig trekt dat nu allemaal bij. Ik kan mij eigenlijk heel goed aan die één glas per dag houden maar er zijn nu zelfs momenten dat die ene glas niet eens hoeft omdat ik het na één slok gewoon niet lekker meer vindt proeven. Hier loop ik dus goed mee op schema.

Foto door Henri Mathieu-Saint-Laurent op Pexels.com

Het bewegen gaat eigenlijk ook wel goed, wanneer ik niet achter het scherm sta te springen en te schudden probeer ik wel echt aan één stuk door een goede wandeling te maken. Mijn stappenteller staat op 10000 en dat gaat eigenlijk heel goed. Voorlopig laat ik deze nog even zo staan voordat ik deze opschroef. Ook heeft manlief voor het hele gezin skeelers aangeschaft dus we zijn allemaal lekker in beweging. Voor aankomende week maak ik weer een nieuw schema om de ochtend lekker te starten met ” naughty girl fitness” en op de ochtenden dat het niet haalbaar is wil ik voor die dag lekker afsluiten met een goede wandeling. En als het zonnetje weer begint te schijnen kunnen we ook weer de fiets uit de schuur halen. Het bewegen komt voor mijn eigen gevoel dus wel goed!

Maar het allerbelangrijkste op het moment is toch wel echt mijn voeding. Ik heb de afgelopen twee weken wel geprobeerd op te letten met wat ik eet maar aan mijn schema houden heb ik niet gedaan. En heb ik gister nog heerlijk een bak chips gegeten omdat het toch al niet ging zoals het moest. Voor aankomende week heb ik dan ook een nieuwe schema gemaakt. Ook ben ik benaderd door Yasmeen die terug te vinden is op instagram onder de naam healthy_lifestyle_by_yas. Een leuke dame die veel deelt over lifestyle en één en al positiviteit uitstraalt. Maar voordat ik één van haar producten aanschaf probeer ik het eerst op deze manier. Ook deel ik een aantal tips met jullie waardoor het makkelijker wordt om aan een schema te houden. In ieder geval dat hoop ik, ik ga ze aankomende week zelf ook uitproberen en volgende week zal ik het weer met jullie evalueren. Hebben jullie nog tips of recepten drop ze dan in een reactie.

 • Goede voorbereiding, zorg dat je al je boodschappen op tijd in huis hebt, tref voorbereidingen voor snacks en maaltijden op drukke dagen.
 • Houdt je vooruitgang bij, het motiveert je om door te gaan.
 • Wees niet te streng voor jezelf, ik heb me de afgelopen week niet heel erg aan mijn schema gehouden. Oke dan zal ik dus minder snel afvallen maar ik begin nu wel te wennen aan deze manier.
 • In plaats van zelf een schema op te stellen kan je het ook op maat laten maken maar ik ben iemand die altijd alles eerst zelf wil proberen.
 • Samen sta je sterker! Mijn gezin weet dat ik me niet oké voel met dit gewicht. Mijn dochter heeft me dan ook echt wel gesteund in het cola afkicken en het aanleren van water drinken.

Hierbij mijn weekschema, zoals je misschien al hebt opgemerkt zie je dat er bij twee dagen onder diner een ‘x’ staat. Dit zijn de dagen dat de kinderen een maaltijd mogen kiezen. Ik eet dan met hun mee maar zal dan alleen vlees en groenten eten.

Zal mijn weegschaal volgende week weer in tranen uitbarsten? to be continued…

Liefs Cherry ❤️

Blog #22 Er heerst zoveel positiviteit

Heel even was ik weer teruggetrokken in mijn eigen bubbel.

Ging het slecht met me ? Nee eigenlijk niet, het gaat eigenlijk heel goed. Het voelt soms zelfs heel gek als ik kan antwoorden dat het goed met me gaat. En het ook oprecht zo is, ik hoef geen toneelstukje meer op te voeren. Er heerst zoveel positiviteit. Maar al die positieve prikkels moest ik voor mezelf wel even verwerken. Na 2 en half best wel zware/moeizame jaren ben ik haast bijna niet meer gewend dat het allemaal ook makkelijk kan. En dat was voor mijzelf wel even heel confronterend.

Nu dat het beter gaat wordt ik mijzelf ook steeds meer bewust van mijn eigen energieveld. Ik had de tijd nodig om deze gevoelens en gedachtes even in alle rust te verwerken. Ik besloot even een break te nemen van social media en ik merkte dat het schrijven me ook even niet lekker af ging. Nu kon ik hier heel gefrustreerd van raken of het gewoon even naast mij neerleggen en laten voor wat het was. In alle rust haalde ik mijn kwasten uit de kast en nam ik de tijd voor één van mijn andere passies waar ik mijzelf en mij gedachtes helemaal in kwijt kan. Ik ben tenslotte de enige die mijn eigen energie kan beschermen.

Ik heb ondertussen gemerkt dat bepaalde prikkels en ervaringen heel anders bij mij binnenkomen. Zoals ik al eerder heb beschreven in mijn blogs, ik heb het gevoel dat ik alles intenser ervaar, situaties dieper beleef en hier meer verwerkingstijd voor nodig heb. Ik was de afgelopen week echt even overweldigd door alles en voelde heel goed aan dat ik hierdoor energie aan het verliezen was. Maar nu ik alles weer een plekje heb gegeven ben ik weer volledig opgeladen.

We springen gewoon in het diepe!

Waardoor was ik zo overweldigd? Nou ik had dus twee sollicitaties, het blijft een spannend iets jezelf verkopen voor een functie die je heel graag wilt hebben. Bij beide organisaties hadden ze een mooie aanbieding voor mij en dat maakte de keuze maken wel wat moeilijker! Bleef ik bij mijn huidige baan waar ik gewoon voel dat ik daar niet meer op mijn plek ben maar het “safe” is. Of spring ik gewoon in het diepe en kies ik voor één van die organisaties? Na veel wikken en wegen en de voordelen en nadelen voor mezelf op een rijtje te hebben gezet, doet Cherry dus het tweede. Het is een uitdaging die op het juiste moment op mijn pad is gekomen. Een uitdaging die aansluit bij mijn persoonlijke ontwikkeling. Ik heb mijn ontslag ingediend bij mijn huidige baan en ga na de zomervakantie beginnen aan een nieuwe uitdaging. Een uitdaging die beter past bij mijn gezinsleven, een uitdaging waarbij ik rekening kan houden met de zwakte die ik altijd mee zal dragen maar waarbij ik toch al mijn kwaliteiten kan benutten.

Foto door Sebastian Voortman op Pexels.com

Vandaag geen ellelange blog. Gewoon een kleine update waarom jullie even niets van mij hebben gehoord. Maar ik ben er weer hoor en ben alweer bezig met nieuwe onderwerpen om met jullie te delen. En natuurlijk niet te vergeten op woensdag komt er weer een blog over mijn weightloss journey online!

Lieve groet,

Cherry ❤️

Blog #21 Wij zijn niet anders!

Van de week was ik in gesprek met een dame die door haar mentale gezondheidsproblemen een lange tijd moeilijk heeft kunnen functioneren. Zij heeft een hele lange tijd haar problemen verborgen gehouden om mee te kunnen blijven draaien in de maatschappij. Haar relatie is stuk gelopen, ze is haar baan kwijt geraakt en ze heeft veel mensen verloren. En dat alleen meer door de schijn op te houden. Waarom? Angst, Angst om met haar mentale gezondheidsproblemen niet geaccepteerd te worden. Die lange periode heeft zij alleen en geïsoleerd geleefd. Ik dacht alleen maar WOW dit is zo een no go! Zij heeft een lange tijd gewoon niet haarzelf kunnen zijn. Omdat dit gesprek mij zo is bij gebleven vind ik het een mooie insteek voor een nieuwe blog.

Foto door Brett Sayles op Pexels.com


Het stigma van vooroordelen en discriminatie tegenover mensen met mentale gezondheidsproblemen is namelijk nog altijd erg schokkend. Stigma is een krachtig negatief sociaal stempel. Het beïnvloedt de manier waarop mensen zichzelf zien en worden gezien, ingrijpend. Ik heb verschillende artikelen gelezen en kwam tot de ontdekking dat van alle mensen met een depressie zo’n 79%  zich  gediscrimineerd voelt door zijn/haar eigen omgeving. Of dit nou was in een relatie, op werk of bij een sollicitatie, op school of bij het inschrijven van een cursus of stage!

Like hello shocking! Maar toch ook ergens weer niet... 
Foto door Anna Tarazevich op Pexels.com

Want hoe je het draait of keert wanneer je aangeeft dat je mentale gezondheidsproblemen hebt (of hebt gehad) wordt je in een hokje geplaatst en krijg je een label opgeplakt.  Je wordt als “ anders” gezien, onvoorspelbaar, emotioneel instabiel, niet in staat om te werken, minder kunnen presteren of geen doorzettingsvermogen hebben.  Ook nog steeds in 2021, super triest maar waar. Al moet ik zeggen dat er in de loop der jaren vooruitgang heeft plaatsgevonden. Maar mensen met mentale gezondheidsproblemen hebben nog altijd last van de bestaande vooroordelen. Hierbij een overzicht met de meest voorkomende vooroordelen n.a.v. mijn eigen minionderzoekje. ( Voor diegene die mij een berichtje hebben gestuurd, dank jullie wel.)

 • Iedereen heeft weleens last van een dipje. “Dat klopt iedereen heeft weleens een dipje. Maar wat als dat dipje niet een paar dagen duurt maar al maanden. Praten we dan nog steeds gewoon over een “dipje”? Een depressie is echt zoveel meer dan gewoon een dipje! Jij bent je gedachtes niet meer de baas maar je gedachtes zijn de baas over jouw”.
 • Je hebt toch alles om gelukkig te zijn. ” Ik kreeg het gevoel dat ik zeurde, ze zeiden bij mij thuis nog net niet dat ik me niet moest aanstellen. Ik voelde me ontzettend schuldig want ik was me er heel goed van bewust wat ik allemaal had. En ik waardeerde het ook juist enorm. Ik moest er maar meer op uitgaan en nog meer leuke dingen doen. Mijn gezin had een heel verkeerd beeld over de ziekte die “depressie” heet”.
 • Je ziet er wel goed uit. “Ik deed nog steeds elke dag heel hard me best om goed voor de dag te komen. Maar omdat je niets aan me zag betekend het niet dat ik van binnen gesloopt werd. Iedere dag had ik eenzame strijd.
 • Maar je kan wel naar buiten. “Door dit soort opmerkingen bleef ik binnen en daardoor ontstond zelfisolatie”.

Er heerst helaas nog zoveel onwetendheid. Iemand kan een depressie hebben zonder dat je het weet. Niet iedereen die een depressie heeft ligt dagenlang onder een dekentje in bed. Dit wordt helaas nog wel heel vaak gedacht. Het kan die voor jouw vrolijke buurvrouw zijn die je elke dag met een grote glimlach groet, het kan die collega zijn die altijd voor iedereen klaar staat, het kan die man zijn waar je een babbeltje mee maakt tijdens het uitlaten van de hond, het kan het meisje zijn die elk weekend bij jou oppast. Depressie is net zo echt als het hebben van een gebroken been. Iemand is gewoon echt ziek en zeker niet zwak. Hoe kan iemand zichzelf met die ziekte accepteren als de maatschappij deze vooroordelen heeft? Laat deze mensen in de wereld zijn wie zij willen zijn. Wij zijn niet meer als de “gezonde” mens maar ook zeker niet minder.

Ik heb er des tijds bewust voor gekozen om open over mijn mentale gezondheidsproblemen te praten. Waarom? Omdat ik het taboe wil doorbreken. Een kwart Nederlanders durft bijv. niet aan hun leidinggevende te vertellen dat zij problemen hebben. En besluiten om niets te melden.  Doordat er gebrek is aan het bespreekbaar maken van dit onderwerp komt het nog te vaak voor dat mensen te laat aan de bel trekken. Hierdoor worden de risico’s en de klachten juist verergert. Ik wil dat mensen zich kunnen herkennen en weten dat ze niet alleen zijn. En ik wil jongeren stimuleren om tijdig hulp te zoeken. Zij zijn tenslotte de toekomst! Ik weet dat er aan mijn openheid ook risico’s zijn verbonden. Ik heb helaas weleens een negatieve opmerking naar mijn hoofd geslingerd gekregen, ze hebben over me geroddeld en ze hebben me vermeden.

Maar ik ben Cherry en niet een depressiestoornis! ❤️

Blog #20 Suikerbommetje

De weegschaal huilt!

Zoals ik vorige week dus al schreef. Het bijhouden van een voedingsdagboek kan behoorlijk confronterend zijn! Maar wat ik toch wel het meest confronterend vond was mijn gewicht toen ik vanochtend op de weegschaal stond. Ik moet max 10 kilo afvallen wil ik op mijn normale gewicht terug komen. Afijn, met het bijhouden van het voedingsdagboek is mijn eerste stap hiernaar toe gemaakt. Ik wist eigenlijk stiekem al dat er een aanpassing moet komen in mijn voedingspatroon. Ik sla te vaak een maaltijd over en regelmatig mijn ontbijt. Doordat ik maaltijden niet nuttig krijg ik tussendoor dus ontzettend trek en houdt dan te weinig rekening met wat ik naar binnen schuif. Ook doet mijn cola verslaving me niet veel goeds en water drink ik echt te weinig! Hier moet ik dus serieus mee aan de slag.

Wat is nu mijn volgende stap? Goede eetgewoontes aannemen. Hoe ga ik dat doen? Voor de rest van de week maak ik voor mijzelf een eetschema. Het avondeten eet ik met mijn gezin mee maar ik zal letten op de hoeveelheid die ik opschep. Boodschappen doen we meestal online dus ik wordt ook niet zo snel in de verleiding gebracht met al dat lekkers. Nu ik begin met een eetschema noteer ik ook weer alles in mijn voedingsdagboek. Want ook mijn kcal moet naar beneden en daar ga ik nu rekening mee houden. Ik moet trouwens even delen dat ik de eetmeter heel fijn vindt, wanneer ik mijn boek niet binnen handbereik heb dan ik het rechtstreeks in de app invoeren. Grappig eigenlijk dat ik bij me kinderen heel goed oplet wat ze eten en hoeveel ze eten en dat ik mijzelf gewoon vergeet.

Foto door Olya Kobruseva op Pexels.com

Cola verslaafd dat is misschien heel gek, maar het is echt zo! Ik sta op met cola en ga naar bed naar cola. En laat er nu in cola heel veel suiker zitten. Wist je dat een glas cola van 250 ml ongeveer 26 gram suiker bevat? Dat is bijna 7 suikerklontjes. Zeg hallo tegen jouw wandelende suikerbom. Hier moet ik ook mee stoppen. Ik weet nu al van mijzelf dat cold turkey niet zal lukken. Maar voor de aankomende week ga ik het minimaliseren naar 1 glas per dag en dan alleen bij het avondeten. Voor de rest wil ik zoveel mogelijk water drinken, hiervoor heb ik een app op mijn telefoon gezet die mij hieraan zal herinneren.

Naast dat afvallen begint met je voeding aanpassen mag beweging natuurlijk ook niet ontbreken. Ik heb een stappenteller op mijn telefoon en over het algemeen kom ik dagelijks ook wel aan die 7000 stappen die zijn ingesteld. Maar nooit heb ik er eigenlijk bewust bij stilgestaan hoeveel stappen je overigens per dag moet halen. Ik heb dus even het internet afgespeurd en kom dus uit op gemiddeld 10000 stappen. Oeps* dat zijn 3000 stappen te weinig per dag maar ik heb ook niet de hele dag mijn telefoon op zak. Deze week ga ik deze dus opnieuw meten. Wel ben ik begonnen met de naughtygirlfitness en wauw wat ben ik daar tevreden mee. Het is ook echt heel fijn dat ik daar een echt maatje in gevonden heb. Het maakt bewegen weer veel leuker , gezelliger en het motiveert. Lekker ongegeneerd met mijn billen schudden. Soms krab ik wel even op mijn achterhoofd met bepaalde bewegingen want deze ouwe mos is niet meer zo soepel als voorheen.

Tips voor afvallen:

 • begin met het bijhouden van eetdagboek
 • verander wat je kan in je voedingspatroon
 • maak een wekelijkse eetschema
 • drink zoveel mogelijk water, thee of koffie.

Ik heb nu mijn eerste bevindingen met jullie gedeeld en een aantal tips. Aankomende week begin ik weer met mijn volgende stap. Volgende week zal ik een pagina uit mijn eetdagboek met jullie delen en een weekschema. Het moet nu echt gebeuren…. gedag zeggen tegen die heerlijke vetjes van me.

Tot volgende week,

Cherry ❤️