Hoe kan je een ander iets van jezelf geven als je helemaal opgebrand ben?


Even was ik geschockeerd, hoe bedoel je ik ben geen superwoman? Mijn therapeut wees me even keihard op de feiten.

Van mijzelf moest ik er altijd staan voor alles en iedereen. Ik ging voor de titels; supermama, supervrouw, superzus, superdochter, supervriendin, superwerknemer en ga zo maar door. Ik was altijd druk, druk, druk en continu bezig. Tijd voor mezelf inlassen gebeurde steeds minder. En onderweg had ik ineens niemand meer wat te geven, niet mijzelf maar ook niet een ander! Vandaag schrijf ik over “self care” ook wel genoemd “me time”. En waarom is het zo belangrijk?

Foto door Tima Miroshnichenko op Pexels.com

Foto door RODNAE Productions op Pexels.com

Echt lekker in je vel zitten begint bij structureel aandacht geven aan jezelf.


Zorgen voor jezelf ook wel genoemd “self care” zit in de kleine dingen en het verbetert je mentale en lichamelijke gezondheid. Het vermindert stress en negatieve gevoelens-/gedachtes, het bevordert relaties en wat ik toch wel het aller belangrijkst vindt; je leert meer om van jezelf te houden. Klinkt misschien suf maar in de tijd van nu zijn we geneigd om ons zelf af te beulen en zijn we verslaafd aan drukte. Door goed voor onszelf te zorgen is de kans groot dat we verbetering zien in zo’n beetje alle aspecten van ons leven.

Self care is voor iedereen totaal verschillend, kijk goed naar wat goed voor jou voelt. Waar de een behoefte aan heeft hoeft niet jouw behoefte te zijn. De één kan behoefte hebben aan rust en alleen zijn, wat ik overigens van tijd tot tijd echt heerlijk vindt. De ander kan de behoefte hebben om te bewegen, lekker wandelen in het bos staat bij op nummer 1! Maar je kan ook behoefte hebben aan creatief bezig zijn of erop uit willen gaan. Bij self care is het belangrijk om goed te kijken naar waar jij energie van krijgt. Self care is je nodige brandstof! Dus het is ok om soms een beetje egoïstisch te zijn en nee te zeggen of om je plannen te cancelen omdat jij je aan je self care routine houdt. Je kunt tenslotte niets aan een ander geven als je totaal opgebrand bent.

Heb je het idee dat self-care inplannen moeilijk is? Dat hoeft echt niet. Met de volgende tips wordt je al een heel eind op weg geholpen. En je kan altijd nog mee doen met mijn “30 day self care”challenge die morgen (dinsdag 1juni) start.

Tips:

 • Maak op zondag een “to do” lijstje voor de rest van de week. Kijk hierbij ook naar momenten waar jij tijd vrij kan maken voor jou zelf.
 • Ga de natuur in voor een wandeling.
 • Uit jezelf op een creatieve manier. Maak tijd vrij voor jouw talent of hobby en geniet van het moment dat je hiermee bezig bent.
 • Declutter je huis. Opruimen, uitzoeken, wegdoen! Een fijne manier om ruimte te creëren in je hoofd is door te gaan opruimen.
 • Neem een masker en verzorg je huid.
 • Zet alle prikkels uit en neem de tijd om lekker te lezen.
 • Binge watch je favoriete serie!
 • Bel een vriend of vriendin.
 • Eet wat lekkers.
 • Dans, zet je favoriete nummer op en ga even lekker helemaal los.
 • Ga een keer op tijd slapen.

Dit is een kleine greep van een aantal tips, op internet kan je er nog zoveel meer vinden. Maar je komt ze ook tegen in mijn “30 day” challenge. Start caring for yourself!

Een lieve groet,

Cherry

Vergeet me niet toe te voegen op Instagram of facebook. Iedere dag van de maand juni zal ik een reminder sturen.

Trending