Ik heb het aan voelen komen, mijn weekje vrij kwam als geroepen. Er is te veel binnen gekomen positief en negatief. En jemig wat zuigt het een energie. De vermoeidheid neemt weer in grote mate toe. Het is tijd om op te laden.


Ik had gisteren last van een totale “off day” en niets voelde goed aan. Ik voelde het al een beetje aankomen. Sinds vorige week zaterdag gaat het even niet zo lekker met mij. Mentaal lagen er weer slechte dagen op de loer. Mijn slaapritme is weer ver te zoeken en sociale contacten vermeed ik zover het kon de afgelopen week. Ik belde en appte met kennissen en vriendinnen maar thuis wilde ik gewoon lekker op mijzelf zijn. Een onrustig gevoel en een nieuwsbericht die mijn onrust verklaarde. Maar tegelijktijdig toch een trigger is geweest voor mij. Er is een donkere wolk aanwezig en deze signalen doet mijn liefde niet negeren. Hij hield mij nauwlettend de afgelopen week in de gaten.  En zelf doe ik ook heel hard me best om weer wat zonnestralen door die donkere wolk te krijgen.

Vandaag zijn we dan ook samen in de auto gestapt en heeft hij mij naar Arnhem gereden, de plek waar ik altijd toch weer tot rust kom. We hebben mijn vaders graf bezocht en op de weg terug naar huis voelde ik mij gelukkig weer een stuk lichter. Ik was ontspannen en had weer nieuwe energie opgedaan.

Wat kan je doen als je mentaal een slechte dag hebt? Hier een aantal tips die mij helpen:

  • Wees extra lief en voorzichtig met jezelf. Het is niet jouw schuld dat je een slechte dag/dagen hebt. Hoe frustrerend het ook is maar accepteer het.
  • Maak contact, met je partner, een familielid of een vriend/vriendin. Misschien voel je beter na een gesprek met een persoon die je ondersteuning kan geven.
  • Maak je geest leeg, schrijf je gevoelens en gedachtes op. Dit helpt je om op een plek te komen waar je gedachten niet zo overweldigend aanvoelen in je hoofd en ze logischer worden zodra je het op papier hebt.
  • Bekijk je terugvalpreventieplan heb je deze niet dan kan je voor jezelf ook een zorgplan maken. Een persoonlijk zelfzorgplan kan je helpen om jezelf weer op te vrolijken. Een template van een zorgplan ontvangen? Via mijn contactformulier kan je die opvragen.
  • Neem een break van social media. Sociale media kunnen hard zijn voor je mentale gezondheid, omdat er zoveel negatieve dingen rondzweven. Ben je hier gevoelig voor dan is dit zeker een aanrader.
  • Ga weg van stressvolle situaties en annuleer niet-dringende verplichtingen.  Het is goed om plannen te annuleren als je geestelijke gezondheid slecht is.
  • Gun jezelf rust en slaap. Rusten geeft ons lichaam en geest tijd om te herstellen. We onderschatten vaak het belang van rust en het verschil dat een paar minuten rust kan maken bij het herstellen van het evenwicht.
  • Ga naar buiten. Ik snap het, je huis verlaten als je niet uit bed wilt komen, laat staan kleren aantrekken kan een grote vraag zijn op zo’n dag. Het is goed als je er geen zin inhebt, maar als je dat wel doet, zul je er waarschijnlijk geen spijt van krijgen.
  • Vindt positieve afleiding. Probeer te doen wat je aan het lachen maakt. Of dat nu de hele dag in je pyjama zit en muziek luistert, of een lang warm bad neemt of bingewatcht naar je favoriete tv-programma. Ik zelf vindt het lekker om verschillende blogs te lezen, nieuwe week content te maken voor mijn Instagram, te schilderen of muziek luisteren.

Er zijn nog genoeg tips en er ontbreken er vast nog een aantal op mijn lijstje. Wil jij deze aanvullen laat het mij dan weten in een reactie 😊

Mocht je een langere reeks slechte dagen hebben en houdt dit minimaal twee weken aan.   Zoek dan a.u.b. professionele hulp.

Een lieve groet,

Cherry ❤️

Trending